David Beckham klar för Real Madrid

Skriver 4-årskontrakt som kan bli värt 315 miljoner

SPORTBLADET

MADRID

David Beckham är klar för Real Madrid.

Manchester United skriver på klubbens hemsida att man på tisdagen förhandlat fram ett avtal med den spanska storklubben. United får 315 miljoner kronor för Englands landslagskapten.

En första övergångssumma på 225 miljoner kronor kommer att betalas i omgångar och totalsumman kan öka till 315 miljoner beroende på hur många titlar Beckham vinner med Madridklubben. Det gör Beckham till världens åttonde dyraste spelare.

Enligt radiostationen Marca har Beckham själv förhandlat fram ett personligt kontrakt som sträcker sig över fyra år, med en option på en femte säsong. Beckham får en årslön på drygt 54 miljoner kronor, men då tillkommer olika bonusavtal.

Den engelska landslagskaptenen väntas officiellt presenteras som Real Madrids spelare den 2 juli.

"En bra affär för United"

En av huvudanledningarna till Beckhams flytt från Old Trafford sägs vara kontroverser med tränaren Sir Alex Ferguson. Men Ferguson tonar i ett uttalande ned bråken:

- Jag har känt David sedan han var elva år gammal, det har varit ett nöje att se honom växa och utvecklas till den spelare han har blivit. David har varit en viktig del i de framgångar som United har haft de senaste tio åren. Jag önskar honom och hans familj lycka till i fortsättningen och tackar honom för han insats för klubben.

Även United ordförande Peter Kenyon önskar Beckham lycka till i Spanien:

- Medan vi är ledsna över att David flyttar efter så många fantastiska år på Old Trafford så tror vi samtidigt att det här är en bra affär för klubben.

Inte bekräftat

Även Real Madrid har bekräftat att Beckham kommer till klubben

- Inköpet av Beckham är helt i linje med den filosofi som vår ordförande Florentino Perez haft sedan han kom till klubben. Beckham är en fotbollsikon och en stor spelare, säger Real Madrids tränare Vincente del Bosque.

Madridklubben är nog särskilt nöjt med att han snott Beckham framför näsan på ärkerivalen Barcelona, vars nyvalde ordförande Joan Laporta hade ett avtal med Manchester United:

- Laporta har ett avtal med United, det säger vi ingenting om, men det betyder inte någonting definitivt. Det viktigaste är ju vilket beslut som spelaren tar, sade Valdano.

Och på tisdagen gjorde alltså Beckham sitt val.

Engelsmannen har envist vägrat att förhandla om sitt personliga kontrakt med Barcelona och ryktet har hela tiden sagt att Beckham hellre spelar för ärkerivalen Real Madrid.

Får nummer 77

Rapporter från Spanien säger också att det redan är klart att Beckham kommer att spela med nummer 77 på ryggen. Beckham har under större delen av sin karriär haft nummer 7, samma nummer som ungdomsidolen Bryan Robson. Men i Real Madrid är det numret redan upptaget av Raul.

Apropå nummer så toppar Beckham också tidningen USA Todays lista över vilka fotbollsspelare som tjänar mest pengar. Beckham förväntas dra in drygt 140 miljoner kronor per år på lön och sponsoravtal.

TT-Reuters-AFP