Beckham till Madrid är alldeles logiskt...

SPORTBLADET

Vitt världsherravälde? Eller ett babelstorn som står och svajar i sitt eget högmod?

Real Madrid har värvat David Beckham i fotbollshistoriens största affär.

Det är märkligt

Det är osannolikt.

Det är alldeles, alldeles logiskt.

De senaste veckornas media-hallaballoo har fått de fotbollsintresserade i marginalen att muttra om att det finns en gräns även för en Beckham-hype. Det självklara svaret är att det finns det naturligtvis inte alls.

Den som säger så har inte förstått proportionerna av affären som nu sipprat ut från Spaniens och världsfotbollens epicentrum i går.

David Beckham är inte en fotbollsspelare (jo, han är det också, jag återkommer till det), i aprilnumret av den franska fotbollstidningen Onze sammanfattas han i en mening som "sinnebild för engelsk fotbolls metamorfos, hyllad av fotbollsfans och av andra, enastående marknadsföringsprodukt, studie-ämne på universitetet, han har, i likhet med gamla tiders rockstjärnor, blivit ett veritabelt samhällsfenomen".

Nu tar det där samhällsfenomenet sin popstjärnefru, sin sarong och sina söner och flyttar till Real Madrid.

Har haft ett hemskt år i United

Jag skrev det för två månader sedan - och håller fast vid det:

Äktenskapet Beckham-Real Madrid är fullkomligt logiskt.

Om vi håller oss till saker vi VET (inte spekulationer om hur hårt Ferguson kan sparka en fotbollssko) kan vi lätt konstatera följande:

Real Madrid saknar motstycke i världshistorien. Det finns inte en spelare i världen som inte skulle tilltalas av att bli en del av det.

David Beckham har haft ett hemskt år i Manchester.

Värvningen stämmer exakt med Real Madrids ekonomiska strategi.

Jag är ingen ekonom, men jag kan inte se det som annat än en extremt lyckad affär för "Los Merengues" att betala 320 miljoner kronor för Beckham och ge honom lite mer än en miljon i veckan i lön plus bonus. Zinedine Zidanes kontrakt kostar Real Madrid 340 miljoner om året, inklusive spelarlön. Men de har räknat med att tjäna in mellan 15 och 50 procent mer per år med Zizou i laget. Zidane är stor, men som varumärke är han inte i närheten av David Robert Joseph Beckham.

- Det finns ikoner i fotbollsvärlden och Beckham är en av dem. Vi har Ronaldo, vi har Zidane med sitt arabiska ursprung, vi har argentinska spelare, spanska också. I allmänhet så representerar vi allt som är latinskt. Det finns mycket av syd i Madrid. Och Beckham är nord, sa Jorge Valdano i spansk tv häromveckan.

Real Madrids sportchef kallades "el Filósofo" när han vann VM med Argentina, men i det här fallet är det inte bara symboliken som lockar.

Det är euros.

Eller, snarare, pund, yen, bath och yuan.

David Beckham öppnar Asien, Nordamerika och norra Europa för det Real Madrid som redan har sydamerikanska, arabiska, afrikanska och sydeuropeiska fötter.

Världsherravälde, helt enkelt.

I Spanien talar de om Madrids galácticos, superstjärnor - och nu har de fått en till.

Oavsett om de värvar även Ronaldinho, så innebär detta faktum att tre frågor ställer sig upp och skriker efter svar:

1. Vad händer med alla Pavóns?

President Pérez har stolt sammanfattat sin strategi som "Zidanes och Pavóns", en blandning mellan galácticos och hemsydda talanger.

Men hur ska hemsydda talanger få plats i det lag som nu strålar på sin plats bredvid de hängande trädgårdarna i Babylon, Cheops pyramid och kolossen på Rhodos?

2. Vad händer med balansen?

Ryktet säger att Madrid ville ge Claude Makelele i utbyte mot Beckham. Om det stämmer så är det ett varningstecken som heter duga - Makelele är den cement som hållit alla galácticos på plats i Del Bosques bygge.

Babels torn blev till intet när gud gjorde så att människorna i staden började tala olika språk - är det inte exakt det som är på väg att hända i det Real Madrid, där tränaren vill ha backar men Valdano/Pérez köper anfallsstjärnor?

3. Vad händer med Beckham?

Får han spela?

Ja. Man köper inte spelare för 320 miljoner för att sätta dem på bänken.

Jag såg en briljant uppvisning

Beckham är en sämre spelare än Figo, men han är en fantastisk spelare likafullt. När jag satt på Old Trafford och såg honom skjuta, springa och styra England till VM var det en uppvisning av en briljant fotbollsspelare och ledare jag såg.

Kanske är det här exakt den utmaning och det miljöskifte han behöver för att växa lite till.

I Madrid växer träden mot himlen.

Men det gjorde Babels torn också en gång.

Simon Bank

ARTIKELN HANDLAR OM