Han är skillnaden mellan ett famlande lag och en kandidat till SM-guldet

SPORTBLADET

MALMÖ

Är Peter Ijeh skillnaden mellan ett MFF som famlar efter såväl stabil form som poäng och ett självsäkert kvalitetslag på jakt efter SM-guld?

Det såg faktiskt ut så på Malmö stadion i går kväll.

Malmö med Peter Ijeh på planen de sista 45 minuterna var ett mycket bra fotbollslag som helt enkelt körde över svårspelade Halmstad.

Peter Ijeh var strålande. Han sprang inte mest. Han rörde inte bollen särskilt ofta. Han "fanns inte" på planen i långa sekvenser.

Precis som förra säsongen alltså då han gjorde 24 mål på 23 matcher.

I år är snittet ett mål på en halv match och hade det inte varit för Conny Johanssons reflexer hade Ijeh redan stått på två mål i skytteligan.

HBK blev försiktiga

Malmös andra halvlek var självklart inte en mans verk men betydelsen av att få in Ijeh på planen ska inte underskattas på något vis. Jag är säker på att Halmstads backlinje, och för den delen även mittfältarna, blev försiktigare och därmed också mer sårbara bara genom att de fick se Ijeh bytas in.

Förmodligen hade Malmö dominerat andra halvlek ändå eftersom man redan hade tagit över spelet under sista halvan av första halvlek efter Halmstads fina inledning.

I paus bestämde sig Malmöspelarna för att gå ut och spela snabbt och göra det svåra enkelt med fart och ett tillslag. Thomas Olsson växte ut till mittfältets dominant. Jon Jönsson visade att han inte bara är en defensiv tillgång utan även duktig passningsspelare och suverän i luftduellerna. Andreas Yngvesson är fladdrig men han har fart som sätter press på motståndarnas backlinje. Jon-Inge Höiland är en av allsvenskans bästa ytterbackar. Och när väl Daniel Majstorovic bestämde sig för att komma hårt och tätt inpå Igor Sypniewski försvann polacken som inlett med bland annat en dubbel tunnel helt ur matchbilden.

Spjutspetsar

Det enda som saknades i Malmö jämfört med förra året var samarbetet mellan Niklas Skoog och Peter Ijeh. Nu blev det i stället så att de två agerade på topp som två vanliga spjutspetsar men eftersom resultatet blev ett mål var är det självklart mer än godkänt.

Mot Djurgården spricker Malmös mittbackspar eftersom Olof Persson drog på sig sin tredje varning. Olof kunde ha blivit utvisad också för en kapning bakifrån av Sharbel Touma varför han inte klagade nämnvärt efter matchen.

För Malmö väntar så många viktiga matcher den närmaste tiden att man knappast kan räkna med att ha ordinarie lag så många gånger. Det är nu det kommer att smälla. Det är nu mycket avgörs. Det är nu vikten av en bred trupp kommer att visas.

Löpte i ingenting

Halmstad tar ofta ledningen tidigt i sina matcher och blir därefter ängsligt och fegt. Det fungerar inte om man har en laguppställning som bygger helt på en enda snabb toppforward.

Så länge som Mikael Nilsson var planens absolute suverän höll Halmstad jämna steg med MFF. Sen blev det mest tomt löpande i ingenting efter en boll som var Malmös ägodel.

Stefan Alfelt ([email protected])