Totti driver med sig själv i ny bok

SPORTBLADET

Francesco Totti är känd för att vara stendum. Därför florerar en massa elaka vitsar om Romas lagkapten.

Men nu avväpnar han de som driver med honom. Genom att samla ihop vitsarna och ge ut dem i en bok.

Francesco Totti är en gudomlig fotbollsspelare. Men ingen kan beskylla honom för att ha talets gåva.

Han svarar kantigt och entonigt på alla frågor med en så utpräglad Rom-dialekt att det knappt är någon utanför huvudstaden som förstår vad han säger. Till och med i mitt Roma-galna innerstadskvarter tycker folk att Totti borde skärpa sig.

- Jag skäms när han öppnar munnen, säger Mauro i videobutiken, som har samma funktion i kvarteret som Harvey Keitel i filmen Smoke. Antingen är han imbecill eller också är han obildbar.

Totti - en bondläpp?

Förklaringen, menar Mauro, är att Totti är född och uppvuxen på andra sidan kullen, vid Porta Metronia, som enligt invånarna i mitt kvarter är befolkat av "coatti ripuliti" (upputsade bondläppar).

I Tottis hemkvarter blir folk naturligtvis väldigt upprörda när Porta Metronias stora son släpas i smutsen på det viset. Här kallas Totti kärleksfullt för Er Pupone, jättegossen.

- Francesco har då inga problem med att uttrycka sig, säger Piera på kaffebaren på Tottis gata Via Vetulonia, dit jag ibland beger mig av nostalgiska skäl.

- När han gör mål i landslaget är det då ingen som har något att klaga på.

Och det har hon ju faktiskt rätt i. Idrottsmän uttrycker sig genom sin sport och på plan är Totti därmed jämförbar med de stora diktarna. Hans korthuggna, ofta omedvetet komiska svar, har faktiskt också en språklig poäng. Ungefär som när en purung Ingemar Stenmark sade att han tränade genom att gå på lina "tills jag fall ner" (om det nu är sant att han sade så).

Nu har Totti under alla omständigheter visat att han har sinne för humor. Den alldeles tryckfärska "Tutte le barzellette su Totti, raccolte da me" (Alla vitsar om Totti, ihopsamlade av mig själv) går åt som smör i solsken i Roms bokhandlar. Den driver inte bara med Totti, utan med hela fotbollsvärldens dåliga vana att sluta sig i sig själv och förlora perspektivet.

Som när Totti i en vits får frågan om hur han tror att det kommer att sluta mellan USA och Irak.

- Det är två viktiga och välutrustade nationer. Men som vi alla vet, är det bara en av dem som kan kvalificera sig till VM.

Många av skämten handlar om hur jättegossen försöker förkovra sig för att göra lite bättre intryck.

Han beslutar att lösa korsord för att putsa upp sitt ordförråd. "Du befinner dig i antikens Rom" står det i ledtrådsrutan. Tre bokstäver.

Men jag befinner mig ju inte i antikens Rom, tänker Totti. Och så skriver han NE J.

Kuggfråga från Mancini

Den här är min favorit: Romas tränare Fabio Capello ringer Lazios tränare Roberto Mancini. Han vill veta hur det kommer sig att det går så bra för Lazio, trots att klubben har så många problem.

- Jag har så intelligenta spelare, svarar Mancini blixtsnabbt.

- Men hur tar du reda på att de är skärpta?, frågar Capello.

- Jag testar dem, säger Mancini. Vänta lite ska jag kalla på Stefano Fiore.

- Vad vill du Mister?

- Stefano, kan du svara mig på den här frågan? Om din far och mor får ett barn som varken är din bror eller din syster, vem är det barnet då?

- Enkelt, säger Fiore. Det måste förstås vara jag.

Capello hör hela samtalet och beslutar sig för att ställa kuggfrågan till Totti. Romas lagkapten lyssnar uppmärksamt, men klarar inte ut gåtan. Han ber att få tänka på saken en stund.

På vägen till omklädningsrummet stöter han på Romas vaktmästare.

- Du Nino, säger han. Om din far och mor får ett barn som varken är din bror eller din syster, vem är det barnet då?

- Jamen Herregud Francesco. Det är ju jag.

Totti springer glädjestrålande tillbaka till Capello.

- Mister, Mister, jag har kommit på svaret. Det är Nino, vaktmästaren.

- Dumhuvud, svarar Fabio Capello. Fattar du inte att det är Fiore?

Kristina Kappelin ([email protected])