Reserven visade vägen

Helt jämnt mellan Finland och Sverige i kampen om segern

SPORTBLADET

VILLMANSTRAND

Reserven visade vägen när de svenska friidrottsherrarna inledde jakten på segern i Europacupens First League på lördagen.

Magnus Aare gav Sverige oväntade poäng direkt och efter första dagen är det helt jämnt mellan Finland och Sverige i kampen om segern som ger en plats i friidrottens finrum nästa år.

Seger i Europacupens andradivision, First League, ger avancemang till Super League där de största nationerna håller till.

Sveriges förbundskapten Ulf Karlsson hade räknat med underläge efter första dagen. Men värdnationen Finland och Sverige delar förstaplatsen på 56 poäng. Trean Ungern är akterseglad på 49 poäng.

- Jag kalkylerade med tolv poängs underläge, sade Karlsson. Men Magnus Aare kom trea på 400 m häck när jag trodde han skulle bli sjua och det blev tvärtom för finländaren. Den fina starten höll i sig hela dagen.

Magnus Aare, 29-åring från Danderyd, fick hoppa in i stället för skadade löftet Mikael Jakobsson. I sitt första häcklopp för året kom han trea på 51,93 - i praktiken en flygande start för det svenska herrgänget.

- Riktigt kul. Jag har egentligen slutat springa häck och satsar på 400 meter igen. Men det har känts så bra under veckan att jag nästan hoppades på en tid under 51 sekunder, sade Aare.

Ruskvädret - runt tio grader, byig snålblåst och tidvis regn i Villmanstrand - förstörde alla förhoppningar om bra resultat.

Fast Europacupen handlar ju främst om kamp mellan åtta nationer. Och på herrsidan tillhörde svenskarna de som var hetast i kylan.

Av de två grensegrarna var Stefan Holms väntad och stafettlagets oväntad. Den förväntade hemmasegern på 4x100 m gick om intet och ledningen krympte till ingenting när Patrik Lövgren, Erik Wahn, Johan Wissman och Johan Engberg vann på 39,47.

Stefan Holm, tog sin femte raka seger i Europacupen och är på väg tillbaka mot de höga höjderna. Nu hade 2,20 räckt, men värmlänningen tog 2,24 och gjorde även tre försök på 2,31.

- Banrekordet var 2,30, förklarade han den sista höjningen.

Vårens båda vadskador har försenat Holms höjdform, men det är VM i Paris i slutet av augusti som gäller.

- Jag hade kanske kunnat klara 2,27-2,28 i dag om det inte varit för vädret, men jag behöver är fler hopp på höga höjder och för det behöver jag tävla mycket. Men det är två månader kvar till VM, före inne-VM hade jag inte ens tävlat i två månader.

Holms svit på tio raka segrar sprack i comebacken i Lille förra veckan. Nu är han en vinnare igen.

Christian Olsson fick se sig slagen på lördagen. Men tredje plats i längdhopp var han klart nöjd med. 7,60 vara bara elva centimeter från personbästa för Olsson, som ju är van vid att ta två steg till innan han landar i grusgropen.

- Det var goa vindar i första hoppen. Men jag hade ändå kvar sån här bit kvar på plankan, sade han och måttade långt mellan tumme och pekfinger.

Jimisola Laursen hade inte sprungit ett riktigt 400-meterslopp på nästan ett år innan han sprang på 46,18 och kom tvåa på lördagen. Kapaciteten finns uppenbarligen där fortfarande. Bara halvsekunden fattas till VM-kvalgränsen.

- Jimisola lovar mer, sade Ulf Karlsson. Och det är ett långt herrlag (4x400 m) som är realistiskt att få med i stafett till VM.

Damerna kommer inte att ha en chans att nå Polen. Möjligen går det att nå Finland, som är två och fyra poäng före. Flera andra- och tredjeplatser lade grunden till tredjeplatsen halvvägs. Erica Mårtensson kom två på 400 m häck, liksom USA-studerande Ida Nilsson på 3 000 m hinder.

Kirsten Belin i stav, Camilla Johansson i tresteg, laget på 4x100 m spetsat med Carolina Klüft, samt Anna Söderberg i diskus fick nöja sig med tredjeplatser.

Stavtalangen Kirsten Belin har 4,20 som bäst i år och på lördagen stannade det vid 4,10. Vädret ursäktade henne dock.

- Jag har nog aldrig tävlat i sämre väder, sade hon.

Peter Wikström/TT

ARTIKELN HANDLAR OM