”En sån här seger betyder mest för laget”

Löpgrenarna bäddade för svensk seger

SPORTBLADET

VILLMANSTRAND

Sveriges herrar har tagit sig tillbaka till friidrottssocieteten. Segern i Europacupens First League innebar avancemang till Super League och möte med Europas toppnationer nästa år.

- Nu ska vi klamra oss fast, sade den drypande våte förbundskaptenen Ulf Karlsson sedan han traditionsenligt kastats i vattengraven efter den svenska segern.

Foto: Bildbyrån
 - Nu ska vi klamra oss fast, sade den drypande våte förbundskaptenen Ulf Karlsson sedan han traditionsenligt kastats i vattengraven efter den svenska segern

Efter att ha blivit tvåa i First League två år i rad var det tredje gången gillt för Sveriges herrlag. Senaste besöket bland stornationerna, år 2000, blev tillfälligt.

Realisten Ulf Karlsson vet att det blir svårt att hänga kvar nästa år också. Optimisten Ulf Karlsson tror ändå på en chans.

- Vi måste bli lite bättre i vissa grenar, kast framför allt. Och vi är ihåliga i löpgrenarna.

Kapten Karlsson kunde dock konstatera att söndagens framfart i finländska Villmanstrand, en aning vänligare vädermässigt än under lördagens regn och rusk, blev oväntat stark - och fyra av de hela sex grensegrarna kom i löpgrenar.

Dagens stora skräll svarade Richard Pell för. Hammarbyiten fick hoppa in på 800 m i stället för en formdippad Rizak Dirshe och reserven slog till med seger. När han tappade farten efter att ha varit uppe och dragit såg loppet kört ut.

Men Pell hade en spurt som varken belgaren Joeri Jansen eller finlandskenyanen Wilson Kirwa kunde svara på.

Pell blev så glad att han sprang ett ärevarv.

- Jag blev så himla glad. Det var så skönt att vinna en spurt också, det var lite för att jag sägs ha så dålig spurt som jag inte blev uttagen först. Och jag släppte frivilligt ledningen på andra varvet. Det är bättre att komma bakifrån på upploppet.

Pell är den 23-årige talangen som aldrig fått det att lossna riktigt. Bland annat har körtelfeber (två gånger) och bronkit lagt hinder i vägen. Förra året missade han EM med sju hundradelar. Nu är siktet inställt på VM. 1.49,73 är visserligen drygt två sekunder över kvaltiden...

...-men det kan jag ta. Jag har flera bra lopp framöver, sade han.

De övriga löpsegrarna togs av Johan Wissman (200 m), Erik Sjöqvist (3 000 m) och Robert Kronberg (110 m häck).

Wissman sprang också sistasträckan i den avslutande långa stafetten, då han defilerande tog sig i mål som tvåa, bara timmen efter sitt individuella lopp. Segern där på fina 20,58, sju hundradelar över personliga rekordet, gav honom också en VM-biljett.

- 200 meter var bra uppvärmning. Mitt "pers" satte jag i hög värme i Sevilla, så den här tiden rankar jag nästan bättre. JEM i Polen om fyra veckor är mitt första stora mål, VM får vi ta sedan. Jag är glad att det har släppt nu, jag har väntat på att flytet ska komma och det var skönt att slå Tommi Hartonen på hans hemmaplan.

Erik Sjöqvists 7.55,30 var bara sekunden från personbästa och Robert Kronberg kom igen efter en dålig start och fick 13,58 på korta häcken.

Patrik Kristiansson vann planenligt stavhoppet. Han behövde två hopp för att klara ingångshöjden 5,40 och gick en taktikmatch mot finländaren Matti Kononen, som dock inte orkade svara på svenskens 5,55.

Söndagens mest imponerande seger svarade dock den största stjärnan för. Christian Olsson klev ut i duggregnet, fick tre av fyra hopp i tresteg godkända - och alla mätte över 17 meter.

Världsklass i tre steg.

- Det på 17,38 var ett riktigt bra hopp, sade han. Då stämde allt bra. Jag hade lite ont i högra knäet efter längdhoppet i går och jag var lite orolig för att jag inte skulle kunna hoppa ordentligt. Men det känns att jag har bra form och kan prestera.

- Men nu behöver jag vila, sade Olsson, som efter längd och tresteg i Europacupen hoppar över till höjd i Båstad kommande söndag.

Sverige vann med 12 poäng, 125 mot Finlands 113. I botten klarade sig Norge på bekostnad av Danmark och Estland, som flyttas ner till Second League.

- Våra stjärnor är otroligt lojala, sade Ulf Karlsson. En sån här seger betyder mest för laget. Och nu är vi också klara för den nya inomhustävlingen med lagen i Super League. Det gick verkligen vår väg i dag.

Peter Wikström/TT