Klüft visade toppklass

- på 200 meter

SPORTBLADET

VILLMANSTRAND

¢O$? rgqvist tog Sveriges enda damseger i Europacupen i friidrott.

Men stjärnkollegan Carolina Klüft svarade för söndagens svenska damprestation i finländska Villmanstrand.

Rekordputsningen på 200 m var av toppklass av mångkamps- mästarinnan.

Foto: Bildbyrån
23,20 var en kapning med hela 49 hundradelar av hennes personrekord från svenska rekordserien i Götzis i maj.

Carolina Klüft hade till söndagsuppgift att tävla i både 200 meter och längdhopp - samtidigt.

Hon sprang så uppseendeväckande bra på 200 meter att hennes insats i längdgropen blev lidande. Hon fick visserligen stryk av belgiskan Kim Gevaert. Men 23,20 var en kapning med hela 49 hundradelar av hennes personrekord från svenska rekordserien i Götzis i maj. Och bara sju hundradelar från VM-kvalgränsen.

Snabbare har bara en enda svenska sprungit distansen - 70-talsstjärnan Linda Haglund. Tvåa i Sverige genom tiderna. Inte illa av en mångkampstjej.

- Jättekul eftersom 200 meter är en sjukampsgren också, sade Carolina Klüft.

- Men det var synd att jag inte fick njuta mer av den bra tiden. Det var bara att gå på längdhoppet direkt. Hade jag fått en bra plankträff så hade jag lika gärna kunnat vinna, det var ju där jag hade chansen, men jag tog ut mig så på 200.

Europaelit

Klüft blev trea i längd på 6,26, där hon har 6,62 som personbästa. Efter 5,93 i första hoppet gick en utpumpad Klüft åt sidan och kastade upp, hoppade över andra omgången, och kom sedan in och gjorde två hopp en bra bit över sexmetersgränsen.

- Man ser inga gränser hos "Carro", sade förbundskaptenen Ulf Karlsson om Växjötjejens 200-meterslopp.

- Hon slår Johanna Manninen. Det är Europaelit.

Kajsa Bergqvist behövde inte förta sig för att vinna höjdtävlingen. Det som började med duggregn slutade med tre fruktlösa försök på 2,00 i röran när herrgänget firade sin seger. Segern var säkrad redan efter 1,92 och det blev 1,96 i tredje försöket.

- Det blir en annan uppladdning när hela världseliten är med. Ibland kan man hoppa bra även om man inte är riktigt taggad, men benen ville inte riktigt.

- Det var ett tag sedan jag mötte Hestrie. Det ska bli intressant att se vad hon kan göra.

Trots bara en grenseger kom svenskorna trea i damkampen, på samma poäng (104) som Finland. Fullt i nivå med förväntningarna. Polen vann lätt på 125 poäng och går till Super League nästa säsong.

Peter Wikström/TT