Tvåmålsspel - om toppfotbollen i tv

SPORTBLADET

Mer toppfotboll i de breda TV-kanalerna? Ingen toppfotboll alls hos de markbundna bjässarna?

Sportbladet summerar en vecka när EU och marknadskrafterna lirat tvåmål.

EU fick storstryk.

Tyvärr, tycker nog du som inte har digitala kanaler.

De tyngsta Premier League-matcherna i SVT eller TV4. Kanske rentav starten på en ny era när de stora klubbmatcherna visas av de kanaler som har flest tittare, till ett pris som vi laglydiga ändå betalar, alltså tv-licensen?

För några veckor tycktes den här händelseutvecklingen möjlig. EU-kommisionen har nu reagerat på att endast digitala kanaler suger åt sig de stora matcherna på klubb-nivå. Vid horisonten har fotbollsintresserade makthavare i Bryssel rimligen anat att VM och EM i en framtid kan gå samma väg.

Bara ett exempel: Så sent som i söndags avslöjade Sportbladet att landskamper och Fotbollskväll mycket väl kan hamna hos en kommersiell kanal när det nuvarande avtalet med Sveriges Television löper ut inför nästa säsong.

I det scenariot var EU:s nya intentioner klart intressanta. Den bästa fotbollen, i synnerhet VM, förtjänar den största publiken. Mot det protesterar nog få utanför de nya TV-stationernas väggar. Att de digitala kanalerna gör ett utmärkt jobb är fullkomligt ointressant i just det resonemanget.

Men denna EU-direktivens egen fotbolls-fågel-Fenix hann inte ens få fjädrar innan den i veckan pardonlöst daskade i backen.

Ointresserade av sändningsrätten

Detta har hänt: I ett första strategiskt utfall gav sig EU-kommisionen på landet där fotbollsrättigheterna är dyrast, England. Ambitionen är uppenbar; man vill ge gamla bjässarna BBC och ITV chansen att visa den liga som den digitala frifräsaren BSkyB sänder sedan mitten av 90-talet. Om bara EU lyckas med den intentionen kan lilleputtar som SVT imitera exemplet, har Bryssel-kostymerna troligen tänkt sig.

Problemet är bara att BBC och ITV är svala - på gränsen till iskalla. Man är kort sagt ointresserade av att få rätten till att visa hundratals ligamatcher lördag till måndag.

"Såväl pengar som sändningstid skulle ta slut innan vi ens hinner hojta "Time for tea, lads" på första planeringsmötet", menar BBC. Som däremot förhandlar om att få sända FA-cupfinalen. I samarbete med, just det, BSkyB.

Ridå.

Under tiden förhandlar Svenska fotbollförbundets rättighetspartner ISPR vidare med såväl SVT som med andra alternativ.

"Fotbollskväll är ett viktigt program för oss men samtidigt handlar det om stora kostnader", sa Remy Nilsson, chef för SVT-sporten i helgen till Sportbladets Martin Fransson.

Det uttalandet tyder inte direkt på att man kommer att slåss med näbbar och klor för att rädda kvar Fotbollskväll. Eller så är det förhandlingstaktik gentemot ISPR. Vad vet en enkel tv-spalt? Du sköna nya TV-värld.

Först i TV4 den kanalens nye friidrottsexpert, Henrik Dagård. En kvart senare i Sportspegeln SVT:s allt annat än färske guru, Jacob Hård. Gammal är äldst heter det i "Bevingade ord" av Pelle Holm. Här fick det ordspråket ett friidrotts-ansikte. Pardon me for my pardonlöshet.

TV-spalten är ganska usel på motorsport. Därför blev norrmannen Kai Burre Andersen en häftig bekantskap i TV4:s Racing.

Rit-Ola Andersson behöver knappast bekymra sig om Fotbollskväll flyttar till Canal +.

Exakt, det finns inget som säger att Premier League skulle hamna hos SVT eller TV4 bara för att BBC äger sändningsrättigheterna. Men möjligheten är nog brutalt större än när de som nu finns hos Rurpert Murdochs bolag.