Beckham kan ensam förstöra Real Madrid

SPORTBLADET

David Beckham vet hur det känns att kämpa sig upp från botten. Från hatad till älskad, från syndabock till Superstar.

I Manchester United har de andra spelarna självklart låtit honom ta utrymme.

När nord nu möter syd, på samma planhalva dessutom, kan det däremot bli värre.

Man undrar hur det dolda spelet fungerar i Real Madrids omklädningsrum. Vem får alltid massage först? Vem har rätt till vilket nummer? Vem måste ha samma plats, säsong efter säsong, för att fungera? Vem eller vilka av de tunga potentaterna sätter ordningen?

Traditionen och socialpsykologin är ju eniga om en sak, den att varje lag har en mindre grupp människor vars vilja och önskningar präglar övriga individers humör, form och prestation. I Real Madrid är det antagligen ganska tätt på given bland de som kräver en röst i den outtalade ledningsgruppen. Nu sparkade tränaren Del Bosque sägs ha haft den fingertoppskänsla som krävs för att hålla ihop alla inköpta galácticos i ett sammansvetsat team. Beckham, däremot, är spelaren som i ett enda slag kan slå isär hela det väloljade lagmaskineriet.

Sexsymbol och manlig bimbo

Beckham är en av det engelska folket dömd loser som efter ett billigt rött kort fick kämpa ordentligt för att ta revansch. Han är en sexsymbol och manlig bimbo. Han säljer sig till det mesta som betalar bra. Han kommer från ett land där han tillåtits regera som ensam Superstar. Han är mediakåt, publicitetsvan och har lejt de mest drillade PR-agenterna av alla. Han är gift med en - - om möjligt - än mer mediakåt popstjärna. Som dessutom är förnäm nog att öppet älska ett liv i lyx.

Fighter, bimbo, toksnygg och asrik. Samt en av världens absolut bästa fotbollsspelare. Karln är i idrottsliga sammanhang ett unikum. Vilket inte blir lätt för de många tupparna i Real Madrid att stå ut med. Redan nu syns tydliga varningstecken på kommande strid.

Lagkaptenen Hierro hann bara resa stjärtfjädrarna en smula diskret innan han fick sparken. Raul gick däremot till full attack och gol i högan sky om att Beckham-värvningen minsann stört lagets uppladdning inför finalen. Inte blev han gladare när tidningarna lurade i buskarna för att ställa frågor till frugan Mamen. Inte om finalen utan istället om - just det - Posh och Becks!

Becks entré förändrar allt i Madrid

För första gången i historien bröts den outtalade överenskommelsen om att lämna de sydländskt heta spelarfruarna i fred. Privatlivets helgd var för första gången kränkt, och det för någon annans skull. Inte bra för egot hos några tuppar, allraminst de med stort ego. Men oavsett vad familjerna Raul, Figo, Ronaldo, Zidane och Carlos anser om utvecklingen lär de ha svårt att förändra den. För Beckham har gjort entré i Madrid och Beckham är i dessa sammanhang ett verkligt unikum.

Risken finns dock att Beckham nu blir symbolen för det sista lilla övermod som alltid är början till slutet? Kanske blir han den stjärna som får vågskålen Real Madrid att tippa över?

Antagligen har han tänkt den tanken. Antagligen är den hans största skräck. För den som en gång kämpat sig upp från botten tycker antagligen inte om att falla neråt.

Erika Strandell ([email protected])