Igor och Robban vände mot Bajen

Sypniewski upp i skyttetoppen

SPORTBLADET

HALMSTAD

Hammarby kom till Örjans vall med ambitionen att gå upp i allsvensk serieledning.

I en timme såg det också ut att gå vägen, men en synnerligen rolig avslutande halvtimme av hemmalaget Halmstad vände på alla begrepp.

HBK vann med 3-1 (0-1) och smyger upp bakom topplagen i tabellen.

- Förlusten måste ju komma förr eller senare, men i dag trodde jag vi skulle klara oss, sade Hammarbytränaren Anders Linderoth.

- Det kändes nämligen väldigt tryggt i 60 minuter, men vi blev konfunderade när HBK bytte från 4-5-1 till 4-4-2.

Utan tvekan blev taktikbytet HBK:s räddning.

Efter en av de sämsta halvlekarna i mannaminne, kemiskt ren från allt vad målchanser heter, bytte tränaren Jonas Thern in Robert Andersson efter 58 minuter och därmed fick den dittills tämligen osynlige Igor Sypniewski det stöd han behövde.

- "Robban" har sett bra ut på träningarna i veckan, och när han kom in fick vi mer djupledsspel, plus att både han och Igor hugger på allt, sade Thern, som fick se sitt polska fynd kvittera den ledning Karl-Oskar Fjörtoft gett Hammarby i slutet av första halvlek.

Tre chanser

Igor Sypniewski fick tre chanser innan han lyckades peta in bollen och han låg bakom även de båda övriga målen. Vid 2-1 lyfte han bollen i stolpen innan Robert Andersson slog bollen i mål på returen och 3-1-målet kom efter en kontring, där Mikael Nilsson stod för passningen, som nog egentligen var menat som ett skott.

- Skönt att vara på planen igen, det har varit hemskt att titta på från läktaren, och att spela ihop med Igor är ju ingen konst, han är en väldigt bra spelare som skapar ytor för en annan, sade Robert Andersson, som varit borta i tre månader.

Men Linderoth var inte lika nöjd.

- Vi borde stått upp bättre, HBK fick för enkla mål ur vår synpunkt när försvarsspelet inte var bra. Och innan 3-1-målet hade vi en bra kvitteringschans.

Halmstads tränare Jonas Thern var desto gladare.

Lite flyt

- Jo, vi hade väl lite flyt, till skillnad från när vi möttes i fjol, men jag tycker ändå segern var rättvis. Vi var verkligen oroliga för den här matchen, för man ligger inte i topp som Hammarby utan att vara bra, konstaterade Thern, vars lag är rejält på gång i och med Robert Anderssons återkomst.

Att Igor Sypniewski är en klasspelare av sällsynt art visste nog de flesta tidigare.

Åtta mål är han uppe i nu - och leder därmed den allsvenska skytteligan.

TT