Kamerunspelare avled på plan

Foe segnade ned mitt under semifinalen

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Kamerunspelaren Marc-Vivien Foe avled i samband med semifinalen i Confederations Cup i fotboll i Lyon. 28-åringen, segnade ner på planen under matchen, som Kamerun vann över Colombia med 1-0. Han bars medvetslös av planen och avled senare.

Foto: REUTERS
Marc-Vivien Foe i nickduell med Colombias Mario Yepes.

Vad som orsakade den tragiska händelsen är osäkert. Foe verkade inte ha sammanstött med någon annan spelare.

En talesman från Internationella fotbollsförbundet Fifa sade att Foes hjärta stannade sedan han burits av planen. Under 45 minuter försökte medicinsk personal att få igång hjärtat, utan resultat.

Mittfältaren Marc-Vivien Foe hade spelat mer än 60 landskamper för Kamerun. Han spelade den senaste säsongen i Manchester City, utlånad från Olympique Lyon. Han spelade i Kameruns VM-lag i slutspelet i Japan/Sydkorea förra året.

Kan vara medfött

Det är inte vanligt med dödsolyckor inom fotbollen.

- Det händer några enstaka gånger och de vanligaste orsakerna är hjärtstillestånd eller en hjärnblödning, att ett blodkärl i hjärnan brister, säger Magnus Forssblad, svenska fotbollslandslagets läkare till TT.

Att en ung människa avlider under idrottsutövning kan antingen bero på ett medfött fel eller ett fel som uppstår.

- Det har ju hänt att idrottare avlidit då de visat sig ha hjärtmuskelinflammation, säger Forssblad.

Hjärtfel vanligast

En italiensk vetenskaplig studie som presenterades 2001 visade att unga tävlingsidrottare löper dubbelt så stor risk att drabbas av plötslig död i någon hjärt-kärlsjukdom, jämfört med icke idrottande jämnåriga. Orsaken enligt studien är oftast förstorat hjärta och förändringar i kranskärlen. Enligt en amerikansk studie hade drygt en tredjedel av 158 unga idrottare som dog plötsligt 1985-1995 en förstorad hjärtmuskel. Och enligt en tysk studie från 1997 beror sex av tio plötsliga dödsfall bland idrottare på någon typ av hjärtfel, ofta överansträngning av hjärtat.

Andra studier av plötslig hjärtdöd har visat att det är vanligare för personer som hårdtränar sällan än de som hårdtränar regelbundet.

Ingela Ahlberg/TT