Pantani inlagd på psyk-klinik

”Jag vill att mitt privatliv ska respekteras”

SPORTBLADET

Den italienske toppcyklisten Marco Pantani, 33, har lagts in på klinik för psykiska besvär. Nu ber han om att bli lämnad ifred.

– Jag vill ha ett slut på alla spekulationer om min hälsa, säger Marco Pantani i ett öppet brev till sporttidningen La Gazetta dello Sport.

Foto: ap
DEPRIMERAD Marco Pantani mår inte bra. Han har lagts in på en psyk-klinik och vädjar om att bli lämnad i fred.

Pantani, som 1998 vann både Giro d'Italia och Tour de France, behandlas för sin svåra depression på Parco del Togli-kliniken i Teolo. Kliniken specialiserar sig på behandling av depression och drogavvänjning.

– Syftet med brevet är att få slut på alla spekulationerna om min hälsa. Jag kan bekräfta att jag ligger inne för behandling. Jag vill be alla att respektera min rätt att ha ett privatliv, säger Marco Pantani, även kallad "Piraten" efter sina imponerande klättringar i Tour de France för ett par år sedan.

I våras kom Pantani tillbaka från sin sex månader långa dopningsavstängning. Själv säger han sig ha ett rent samvete.

Påfrestande

Men den senaste tiden har varit påfrestande. Pantani är ständigt jagad av media och supportrar och har gått igenom otaliga rättsprocesser. Men den forne nationalhjälten har hela tiden svurit sig fri från beskyllningarna om fusk.

– Mitt samvete är rent, sa han tidigare i våras som svar på anklagelserna.

Har blivit syndabock

Den deprimerade stjärnan har efter dopningsavstängningen på sex månader blivit något av en syndabock för bruket av otillåtna preparat i cykelsporten. Efter en dopningsrazzia 2000 fälldes Pantani för bloddopning och "sportsligt bedrägeri".

Pantani slutade på 14:e plats i årets Giro d’Italia, men hans lag, Mercatone Uno, fick aldrig någon plats i årets upplaga av Tour de France.

Avstängd för dopning i ett halvår

Magnus Helander

ARTIKELN HANDLAR OM