Göteborgs nya superarena

Klubbarna vill bygga om Ullevi

Foto: peter widing
1. Skjutbart tak över arenan (även dagens utformning). Taket troligen inte helt tättslutande längs sidorna (tänkbar infästning i Ullevis strålkastarpyloner). 2. Skjutbara läktare Bildar nya långsidor när planen är vriden. Nuvarande långsidesläktaren hamnar då på kortsidan, mycket nära målen. Kapacitet: 35000. 3. Vridbar konstgräsplan Ett intimare Ullevi skapas när planen kan vridas 90 grader. Planen läggs över löparbanorna. Konstgräset och taket gör att det går att spela fotboll året runt. OBS: Bilden är ett montage.
SPORTBLADET

GÖTEBORG. Glöm Gamla Ullevi.

Nu vill IFK Göteborg och Örgryte återvända till Ullevi.

För flera hundra miljoner ska arenan byggas om, få tak och vridbar plan och bli Europas modernaste för multievenemang.

Sportbladet kan i dag avslöja de helt färska planer som under stort hemlighetsmakeri arbetats fram av det kommunägda evenemangsbolaget GotEvent.

Öppningsbart tak, vrid- och flyttbar konstgräsplan, flyttbara läktare och en publikkapacitet på 35 000 åskådare vid allsvenska matcher – så ser grunddragen i det smått revolutionerande förslaget ut.

– Det finns många plustecken för det här förslaget – inte minst de faciliteter som en så här modern arena kan erbjuda publik och sponsorer, säger Jan Nilsson, fotbollsansvarig i IFK Göteborg.

De allsvenska klubbarna har hittills varit negativa till att återvända till Ullevi, men detaljer som det överdragbara taket och den vridbara planen har fått IFK och Öis att tänka om.

Något alla kan gilla

Vid ett möte i tisdags kväll i Alliansen, bolaget som ägs av Öis och Blåvitt och som driver Gamla Ullevi, beslöt de allsvenska klubbarna att lägga planerna på ett nytt/ombyggt Gamla Ullevi i malpåse. Nu kommer de i stället att lägga all kraft på att förverkliga det nya förslaget.

– Vi inser alla att det inte är realistiskt att tro på en helt ny arena, enbart för fotboll, utan politisk medverkan. Det går inte att få en uppslutning bakom att satsa flera hundra miljoner på ytterligare en arena när stora Ullevi redan finns, säger Lars Ranäng, ordförande i Alliansen.

– Nu har vi verklig substans bakom något annat. Lösningen som vi skissar på nu är något som vi alla kan sluta upp bakom, fortsätter han.

Ullevi kommer att byggas om rejält inför friidrotts-EM 2006. Nu vill IFK Göteborg och Örgryte att arenan även ska anpassas för de allsvenska klubbarnas behov.

– Det är uppenbart att det är lättare att få till den bred politisk uppbackning av ett sådant här förslag än för stora investeringar i Gamla Ullevi, säger Jan Nilsson.

Flera nybyggda arenor nere på kontinenten har fått stå som förlagor till GotEvents förslag:

Parken i Köpenhamn, Amsterdam Arena och Millennium Stadium i Cardiff har givit idéer till det öpppningsbara tak som skall täcka hela nuvarande Ullevi.

Vitesse Arnhems fotbollsstadion står delvis som förlaga till den vrid- och flyttbara konstgräsplan som ska kunna anpassas till olika evenemang.

Invigning 2007?

– Det som kittlar mest är idén att vrida planen 90 grader vid allsvenska matcher. De nuvarande långsidesläktarna hamnar på kortsidorna, mycket nära målen. Flyttbara läktare bildar långsidorna så att det blir en tät gryta med plats för 35 000 åskådare, säger Lars Ranäng.

Fördelen med en multiarena är att den också klarar andra idrotter.

– Frölunda kan spela SM-finaler i ishockey inför 35 000 åskådare, säger Ranäng.

Vid stora evenemang, som landskamper i fotboll eller rockkonserter, används Ullevi som i dag med planen i nuvarande riktning.

I september kommer en modell av den nya arenan att prestenteras. Under hösten och vintern ska GotEvent och klubbarna slipa på detaljer i planerna och 2004 hoppas man att de nödvändiga politiska besluten ska fattas.

2005 kommer Uefa troligen att godkänna konstgräs som underlag vid internationella matcher.

– Blir arenan verklighet kan det vara dags för allsvenska matcher 2007 eller 2008, säger Jan Nilsson.

Fansen: Förskräckligt och förvånande

Martin Fransson, Michael Wagner