Anja byter snö mot vatten

Vår alpina stjärna seglar Gotland Runt

SPORTBLADET

Inte mer än att underlaget är en form av vatten förenar alpin skidåkning och segling.

Men det skrämmer inte storslalomvärldsmästarinnan Anja Pärson.

På söndag mönstrar hon ombord på en trimaran som ska försöka slå hastighetsrekord i Gotland Runt.

– Min enda målsättning är att jag inte ska drutta i. Då har jag gjort ett bra jobb, säger hon med ett skratt.

Foto: Patrick Trägårdh
Anja mönstrar på.

Det blev ett snabbt ja på frågan om hon ville hänga med Gotland Runt.

– Det ska bli kul. Det här är nåt man aldrig får vara med om annars. Så det vara bara att ta tillfället i akt, säger hon.

Har du seglat tidigare?

– Jag har seglat lite med bekanta från Umeå ner till Örnsköldsvik, men det har inte varit nåt avancerat. Men jag känner folk som tävlar och till och med vunnit i Gotland Runt. Jag är medveten om förhållandena - det är hink som toa och Power Bar till mat och dessutom ingen sömn på 24 timmar.

Hur klarar du sjösjukan då?

- Jag ska få en sån där lapp bakom örat. Tidigare när jag seglat har jag klarat mig bra och jag tror nog att min kropp tål ganska hårda påfrestningar. Men man får hoppas att det inte blir för hårt väder så man får hänga över bord grön i ansiktet.

Seglar med segraren

Anja Pärson ska segla Gotland Runt med fjolårssegraren Nokia under danske skepparen Stefan Myralf. I fjol var han och besättningen på den 60 fot långa treskrovsbåten bara 40 minuter från drömgränsen 24 timmar i Gotland Runt.

– Det var ganska lugnt väder när tävlingen startade, men sedan blåste det bra - ända till vi närmade oss Sandhamn igen. Det mojnade precis i slutet, säger Myralf, som förstås hoppas på att kunna slå rekordet i år i stället.

Han, Anja Pärson och de andra i besättningen får hård konkurrens av Klas Nylöfs Team Hi Q och Magnus Olssons Gore-Tex, också de trimaraner.

TT-Sportbladet

ARTIKELN HANDLAR OM