”Det är lättare att komma till tals”

Annichen har haft nytta av sitt namn efter karriären

SPORTBLADET

Hon var megastjärna, obesegrad och överlägsen i sin sport. I dag lever hon nära skogarna - men långt från orienteringen.

- Mina barn håller på med ridsport. Det är det närmaste idrotten jag kommer nuförtiden, säger Annichen Kringstad, 42, en av Sveriges största idrottsprofiler genom tiderna.

Foto: christer dahlqvist
Kvar i skogen Men i dag har Annichen Kringstad ingen kontakt med orienteringssporten längre och barnen har helt andra intressen. Hästar framför allt. "Men jag kan sakna det nära umgänget när vi tävlade", berättar hon för Sportbladet.

Hon löpte totalt sex VM-lopp under karriären. Och hon vann samtliga.

VM 1983 i Ungern är ett talande exempel på Annichen Kringstads storhet. Efter drygt tre timmar kom Annichen, som startade sist i loppet, ut ur skogen som skjuten ur en kanon. Segermarginalen blev till slut hela 7,33 minuter före tvåan Marita Skogum. Utskåpning gjorde konkurrenterna generade.

Som tvååring flyttade Annichen med sina föräldrar och syskon till Sverige från Oslo. Svensk medborgare blev hon 1976.

- Svenskt medborgarskap var en förutsättning för att kunna tävla i landslagssammanhang, säger Annichen Kringstad. Med den fantasiska sviten som obesegrad i VM-sammanhang drog sig Annichen tillbaka efter VM i Australien 1985.

Vad var nyckeln till framgångarna?

- Jag tränade väldigt mycket och väldigt hårt. Och jag hade en kropp som klarade påfrestningarna som tur var.

Varför slutade du redan i 25-årsåldern?

- Jag hade nått stora framgångar. Jag hade väldigt stor press på mig själv. Just då tyckte jag att det var jobbigt med kraven. Men i dag tycker jag snarare att det var bra att jag hade så höga ambitioner.

Mat och jordbruk

Hur ser ditt liv ut i dag?

- Jag jobbar med mat i förskolan. Dessutom sysslar jag med ett projekt som ska lära barn om jordbuket i Sverige. Jag trivs jättebra med mitt yrke och med livet i övrigt.

Har du nytta av kändisskapet i ditt yrkesliv?

- Ja, utan tvekan. Det är lättare att få komma till tals och göra sig hörd. I mitt jobb föreläser jag mycket och därför har jag stor nytta av att många känner igen mitt namn. Mitt namn är ju också lite speciellt, vilket gör det lättare att lägga på minnet.

Barnen har valt hästar

På Annichens gård har barnen Åse, Moa och Hanna varsin ponny. Sporten som gäller är inte orientering, utan ridsport.

- Jag har aldrig försökt få mina döttrar att börja med orientering. De ville hålla på med hästar och så fick det bli, säger Annichen Kringstad.

Vad har idrotten lärt dig?

- Väldigt mycket. Mycket av metoderna att arbeta liknar det jag gör i dag. Framför allt har jag lärt mig att ta eget ansvar. Som orienterare tränade jag mycket på egen hand och ansvarade för mitt idrottande själv.

Hur håller du dig i form?

- Oj, svår fråga (skratt). Jag gör inte mycket alls, faktiskt. Promenader med vår hund Jazza och jobb i stallet är det enda.

Håller du kontakten med dina orienteringskompisar från förr?

- Nej, mycket lite. Alla bor på skilda håll numera och det är sällan jag kommer i kontakt med någon från den tiden, tyvärr. När vi tävlade på 80-talet umgicks vi alla mycket nära. Det kan jag sakna lite i dag.

Vad har du för framtidsplaner?

- Jag kommer att fortsätta som vanligt. Jag trivs bra med livet.

Karriären:

Ingen annan orienterare i Sverige eller världen har fått lika mycket uppmärksamhet som Annichen Kringstad. 1981 fick hon bragdguldet och Jerringpriset för sin knock av konkurrenterna i VM i schweiziska Tun.

Tidigare hjältar

Folkkära svenska idrottare, som slog igenom och försvann. Hur lever de i dag? Sportbladet berättar vad som hände sedan - efter stjärnornas sorti från arenorna. I dag: Annichen Kringstad, tjejen som under några år på 80-talet fullständigt dominerade damernas orientering - och fick svenska folket intresserade.

Magnus Helander