Handikappade kastas ut ur OS

Verksamhets- chefen: Alla bestraffas för att några få fuskat

SPORTBLADET

De lurade en idrottsvärld.

Nu ska fusket stoppas i Paralympics.

Då kastas alla förståndshandikappade ut från spelen i Aten nästa år.

Foto: ap
FUSKARE Spanska basketlandslaget för förståndshandikappade förstörde festen i Sydney. Nu förstör Paralympics-kommitén festen i Aten. Man väljer att låta alla förståndshandikappade kollektivt bära hundhuvudet och förbjuder dem att tävla under OS.

Spanien skickade ett basketlag med ickehandikappade spelare till Paralympics i Sydney för tre år sedan.

Festen försvann – och kommer inte tillbaka.

I alla fall inte för alla förståndshandikappade. Ingen får vara med i spelen nästa år i Grekland.

– Det är djupt olyckligt, säger Kennet Fröjd, verksamhetschef på SUH, Svenskt Utvecklingscenter för Handikappidrott.

Den internationella Paralympics-kommittén, IPC, tog sitt beslutet att införa en kollektiv bestraffning.

Dialog förs

Sedan dess har en dialog förts mellan IPC och de förståndshandikappades internationella idrottsorganisation, Inas-fid. Men ännu har parterna inte kommit fram till ett nytt regelverk. Nu, med bara ett år kvar till mästerskapen Aten, har det blivit definitivt: Nya regler hinner inte införas och de förståndshandikappade får vänta flera år på att delta i Paralympics igen.

– Nu är alla förståndshandikappade portade från de ordinarie tävlingarna i Paralympics. Vissa grenar kommer att få vara med som uppvisning, men mer än så blir det inte, säger Stig Carlsson, generalsekreterare på Svenska Handikappsidrottsförbundet.

Just nu pågår en process om kraven och kriterierna för definitionen av intellektuellt handikapp.

”Mycket beklagligt”

– Det är mycket beklagligt att det har blivit så här. Förståndshandikappade bör ha en given plats i Paralympics. Andra ska inte behöva lida för att några få fuskat, säger Kennet Fröjd.

– En gemensam kommitté har bildats för att komma fram till ett nytt regelverk. De nuvarande bestämmelserna är luddiga och rör främst de rörelsehindrade, säger Björn Hedman, medical officer på IPC.

Är det rätt att utestänga förståndshandikappade?

– Frågan är väldigt medicinskt komplicerad. Det tar lång tid att arbeta fram krav och definitioner på förståndshandikapp. Vi hann helt enkelt inte finna en lösning i tid.

När kan förståndshandikappade vara med i Paralympics igen?

– Jag utgår från att de får delta i Paralympics 2008. Fram tills dess ska en lösning kunna nås på det här problemet, säger Björn Hedman.

Magnus Helander