...men då tar Bollnäs över festen

SPORTBLADET

Inga förståndshandikappade i Paralympics i Aten.

Då planerar Bollnäs för fest.

Sportbladet kan i dag avslöja att Global Games arrangeras nästa sommar.

Inte bara de spanska fuskarna straffades i Paralympics för tre år sedan. Alla förståndshandikappade utesluts från Paralympics nästa år. Nu arrangerar de en egen tävling. Evenemanget med nära 1000 deltagare ska gå i Bollnäs nästa sommar.

– Det är jättekul att vi i Bollnäs får arrangera ett idrottsev-enemang av den här storleken. Global Games kommer att få samma dignitet som Paralympics, säger Kennet Fröjd, verksamhetschef på Svenskt Utvecklinscenter för Handikappidrott, SUH.

Flera grenar

Friidrott, fotboll, simning, bordtennis och basket är de grenar som ingår i det nya evenemanget Global Games. Tävlingen är ett resultat av den segdragna regelprocessen för de förståndshandikappade efter Spaniens fusk i Paralympics i Sydney.

– IPC och de förståndshandikappades organisation, Inas-fid, hann inte komma fram till ett nytt regelverk i tid. Därför bestämdes det att starta en alternativ tävling för de förståndshandikappade, säger Kennet Fröjd.

Budapest var främsta konkurrent till Bollnäs i kampen om Global Games den 25 juli-3 augusti 2004.

Hur kunde just Bollnäs få Global Games?

– Vi presenterade ett bra koncept med alla grenarna inom ett litet geografiskt område. Budapest hade kanske bättre logistiska förutsättningar, men tävlingsarenorna var spridda över för stort område. Jag tror att det var därför vi fick arrangörskapet, säger Kennet Fröjd.

Magnus Helander