Skepp ohoj!

Jonas Claesson har bytt isen mot böljande vågor

SPORTBLADET

SANDHAMN

Hjälmen är utbytt mot keps. Skridskorna mot gummi-stölvar.

Men Jonas Claessons målsättning är densamma som alltid – att vara bäst.

I dag seglar han för seger i Gotland Runt.

Foto: ANDREAS BARDELL
Den forne målkungen Jonas Claesson har lagt av med bandyn och ägnar sig sommartid helhjärtat åt seglingen. Sporterna är väldigt olika, men inställningen är densamma – det är bara vinna som gäller.

Skepparen Hans Wallén stiger ombord på den mäktiga Ocean Race-båten Ten Celsius. Några minuter senare kommer Jonas Claesson med famnen full av mathinkar.

Ute på havet är det pasta som gäller.

– Det gäller att ladda med kolhydrater och protein. När vi seglade den senaste etappen i Baltic Race, från Kiel till Sandhamn, var vi ute i 38 timmar i sträck – det var som att spela ett World Cup utan att vila mellan matcherna, säger Claesson.

Han trivs i sin nya miljö.

Eller rättare sagt i sin nygamla.

En bandylyra bort laddar Anja Pärson upp för sin premiärseglats runt Gotland.

Jonas Claesson, 32, gör sig redo för sin sjunde start.

– Senast jag var med, 1996, slutade vi som totalsegrare med Investors båt – så jag har lite att leva upp till. Det blir tufft att upprepa det, men man vet aldrig, säger Claesson.

Seglingsmånad

Den senaste månaden har det mesta i Jonas Claessons liv kretsat kring seglingen.

Det har blivit många semesterdagar från jobbet som vd för familjeföretaget i släpvagnsbranschen.

– Just nu är det Baltic Race som gäller. Vi har klarat av en tredjedel och har två tredjedelar kvar. Det är jäkligt roligt, säger han och ler.

Varför fastnade du just för segling?

– Jag är uppväxt på ostkusten mellan Kalmar och Oskarshamn, så det var naturligt. Gotland Runt är en häftig tävling, men för mig är Öland Runt grejen – det är mitt hemmarace.

Blir det något bandysnack på båten?

– Micke Lundh i besättningen är gammal bandyspelare från Vänersborg. Han är vår båtchef och en av de absolut bästa svenska seglarna som finns. Hans pappa är engagerad inom bandyn och Micke är riktigt uppdaterad. Så visst snackar vi bandy.

Nu är det snart ett och ett halvt år sedan du slutade. Längtar du tillbaka till bandyn?

– Inte än i alla fall. Inte som det känns nu.

Och i framtiden?

– Kan jag inte säga nu. Vi får se.

Tränare inte aktuellt

Är du ett tränarämne?

– Nej, det är väl därför det inte känns så lockande kanske. Jag känner inte att jag brinner för någon roll inom bandyn just nu. Jag vill göra lite andra saker, ta det lite lugnt och följa det lite från sidan.

Och det trivs du bra med?

– Ja. När jag går in i någonting de vill jag känna att ”det här ska jag göra nu i ett år eller två till 110 procent” och så har jag inte varit i närheten av att känna än.

Har du fått förfrågningar?

– Ja, en hel del, men har inte varit intressant.

Håller du igång med träningen fortfarande, ett drygt år efter bandykarriärens slut?

– Inte alls. Men det här är träning nog. På vägen upp hit från Kiel var det riktigt tufft. Och nu är det viktigt att vi inte går ner oss – på onsdag är det bankappseglingar här ute för alla sju båtarna. Då blir det ingen vila. Och på torsdag startar vi till Marstrand, 500 sjömil, det är den tuffaste etappen av alla. Det gäller att vi håller energin uppe.

Det gör Jonas Claesson.

Till 110 procent.

Precis som på bandyplanen.

Skyttekung sju gånger

Martin Fransson