Gotland Runt-ledaren bröt strax före mål

Orsaken var en sprickbildning i mittskrovet

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Ledarbåten i Gotland Runt, danska trimaranen Nokia, tvingades bryta en halvtimme före mål. Orsaken var en sprickbildning i mittskrovet. Därmed kunde svenska Hi Q vinna tävlingen. Segertiden blev 28 timmar och 50 minuter.

Nokia, med storslalomvärldsmästarinnan Anja Pärson ombord, var bara fyra distansminuter från Almagrundet då den cirka två meter långa sprickan i Nokias mittskrov upptäcktes. Av säkerhetsskäl vågade man inte fortsätta utan larmade tävlingsledningen som skickade ut en följebåt för att eskortera Nokia in till Sandhamn.

Nokia, med skepparen Stefan Myrälf, vann Gotland Runt i fjol - då bara 40 minuter från drömgränsen 24 timmar.

För trimaranerna var Gotland Runt den sista etappen i Oops Cup. Hi Q, med skepparen Klas Nylöf, har vunnit alla deltävlingarna.

Ledningen växlade

Men det var bara sista halvtimmen av Gotland Runt som Klas "Klabbe" Nylöf och hans besättning kunde slappna av. Kampen mot Nokia hade pågått i drygt 28 timmar då Nokia tvingades bryta.

- Det har varit så oerhört jämnt hela tiden. Först när vi såg att Nokia tog ner seglen förstod vi att vi skulle bli först, säger "Klabbe" Nylöf i ett pressmeddelande.

Ledningen hade då växlade mellan de två 60-fotstrimaranerna Nokia och Hi Q i princip sedan starten på söndagen. Det var först utanför Huvudskär i Stockholms sydöstra skärgård som en av båtarna fick problem. Det var storskotstravaren på Hi Q som gick sönder.

HiQ fick dock ordning på storseglet och sida vid sida seglade båtarna upp mot målet. Men fyra distans söder om Almagrundet och med 14 sjömil kvar till mållinjen fick alltså Nokia ge upp sedan de fått en spricka i skrovet. Båten tog inte in vatten och tog sig själv till Sandhamn för motor.

- Det känns riktigt tungt. Vi körde mot segern när det här hände, säger Christian Jensen, taktiker på Nokia.

Krockar i starten

Trots att de riktigt hårda vindarna uteblev i årets Gotland Runt så saknades alltså inte dramatik. Redan i starten krockade flera båtar och det var trångt och stökigt ute vid Revenge fyr söder om Sandhamn på söndagseftermiddagen. De tre trimaranerna startade sist men efter bara några timmar hade de seglat om alla andra båtar och låg och kämpade om tätplatsen.

Vid Hoburgen, Gotlands sydspets, rundade Hi Q och Nokia i princip samtidigt på måndagsmorgonen, Gore-Tex passerade 30 minuter efter de två i täten. Uppe vid Visby, fem timmar senare, hade Hi Q ryckt något och ledde med nio minuter före Nokia medan Gore-Tex tappat ytterligare till de två i täten.

TT