Dubbeljobbande Klüft snabbast i Sverige

Vann 100 meter och tog silver i höjd

SPORTBLADET

NORRTÄLJE

Carolina Klüft är inte bara bäst på mest - hon är också snabbast i Sverige.

SM-tävlingarna i Norrtälje under fredagen blev en uppvisning i mångsidighet av de 20-åriga supertalangen.

Efter att ha vunnit 100 meter på personbästat 11,57 studsade hon bara några minuter senare över 1,81 i höjd och säkrade SM-silver.

Det är inte alltid lätt att vara för bra i för mycket. Att efter en 100-metersfinal lunka tillbaka till höjdhoppsmattan för att säkra SM-silver ska egentligen vara fysiskt omöjligt.

Men Carolina Klüft klarade det.

- Det verkade som alla trodde att jag skulle riva så då tänkte jag att "bara därför ska jag klara", sade kvällens friidrottsdrottning med ett pillemariskt leende.

Halvtimmen innan klockan blev åtta på fredagskvällen visade Carolina Klüft varför hon är en av världens bästa mångkamperskor. Efter att ha tagit sig över både 175 och 178 i höjd lades ribban upp på 181, samtidigt som hon kallades till final på 100 meter.

- Det gjorde väl att mina två första försök på 1,81 blev lite stressade - då ville jag bara bort till 100-metersstarten för att ställa in blocken, erkänner Klüft.

Slog Kallursystrarna

Hon fick byta både nummerlapp och skor innan hon kunde stressa de 30 meterna från höjdhoppsbädden till starten.

Samtidigt som hennes namn lyste upp anslagstavlan vid höjdhoppet för det tredje försöket på 1,81 gick startskottet för 100-metersfinalen - 11,57 sekunder senare hade Klüft vunnit SM-guld på 100 meter.

"Carro" var en hundradel före Susanna Kallur, vars tvillingsyster Jenny slutade på tredje plats. Tiden var en tiondel bättre än det personliga rekord som Klüft satte redan i försöket.

- Jag ville bara springa fort - och det gjorde jag ju. Skoj!

Men direkt efter loppet fanns varken tid för jubel eller ärevarv. Innan målfotot var färdiggranskat hade Klüft hunnit tillbaka till höjdhoppsställningen för att åter börja byta nummerlappar och skor.

Efter en kort återhämtningspaus på cirka fem minuter gick hon sedan ut på ansatsbanan och klarade 1,81 i sista försöket. Men den ansträngning som ett maxlopp på 100-meter innebär lär den prestationen var svår att upprepa.

- Om det är möjligt? Det gav henne i alla fall den adrenalinkick hon behövde, säger tränaren Arne Bergvall, som slutat använda ord som "omöjligt" när det gäller just Carolina Klüft.

Nära 1,86

Bergvalls adept klarade sedan också 1,84 i första försöket - vilket i det läget innebar nytt banrekord. Banrekordet blev hon dock av med då Kajsa Bergqvist gick in i tävlingen och vann SM-guld med 1,86.

Klüft var bara en vadsnudd ifrån att själv klara 1,86, men stannade på 1,84.

- Jag hoppade egentligen inte så bra i höjd just nu, men under de här omständigheterna får det väl vara godkänt, sade Klüft, vars personliga rekord i höjd är 1,92.

Den stora publiken på Sportcentrum i Norrtälje gav Klüft ett mycket högre betyg än godkänt efter en fredagskväll som innebar både guld och silver. Växjötjejen fick skriva autografer både ofta och länge.

Under lördagen kan det bli fler medaljer - då dubbeljobbar Klüft på nytt, i grenarna kula och 100 m häck.

Lars Markusson/TT