Sista majortåget kan ha gått för Nilsmark

Tågsignal störde Catrins putt

SPORTBLADET

ST ANNES-ON-SEA

Tut, sa tåget och så var putten förstörd för Catrin Nilsmark.

- Vad hände, undrade Nilsmark som kanske såg sin sista chans till att vinna en major i golf försvinna i fjärran efter en 74-runda i British Open.

- Det skulle faktiskt kunna var så. Men troligen spelar jag några majors i USA nästa år.

Den delade fjärdeplatsen i förra årets British Open är det hittills bästa resultatet i en major, en av de fyra stortävlingarna. Det kan bli svårt att upprepa efter lördagens 74 som gjorde att hon totalt är tre över par, på 45:e plats och 13 slag efter ledande Patricia Menier-Lebouc.

Lördagens runda förstördes på det sjunde hålet.

Efter två bunkerbesök hade Nilsmark en putt för bogey, ett över par. Men precis när hon puttade rasslade lokaltåget förbi 20 meter bakom och för första gången under veckan tjöt tutan.

- Min rytm blev helt förstörd. Men som tur var lyckades jag ända klara en dubbelbogey, sade Nilsmark och log.

Ett glatt och öppet sinne är något som denna 35-åringen verkar ha i överflöd.

Putten bästa minnet

Under proffsåren har det blivit tre segrar för den långa göteborgskan som dessutom har spelat Solheim Cup mellan Europa och USA fem gånger.

- Skönaste minnet är min putt som avgjorde tävlingen 1992, sade Nilsmark som i slutet av förra året utsågs till kapten för Europas lag när tävlingen avgörs på Barsebäck i mitten av september.

- Det har gått bra att dubblera som spelare och kapten. Jag ägnar väl max en timme per dag åt Solheim Cup just nu.

Uppdraget som Cup-kapten blir ett av de sista golfjobben. Nilsmark ser slutstationen på golfkarriären komma allt närmare. Familjen har lämnat soliga Florida för Östermalm i Stockholm och i höst börjar dottern Tuva i förskolan och nästa år skolan.

- Eventuellt spelar jag på USA-touren i vår men sedan är det definitivt över. Möjligtvis att det blir några tävlingar på Europatouren för skojs skull.

Tar in anbud

Vilken blir den nya hemmabanan?

- Jag vet faktiskt inte. Det lutar åt Kevinge eller Ullna. Eller kanske Drottningholm där vi spelar HP Open nästa vecka. Skriv att jag gärna tar in anbud.

Du vet väl att ett medlemskap på Ullna kostar en bra slant? Det är mest företag som är medlemmar där.

- Då får jag väl bilda ett eget bolag, Catrin Nilsmark AB, sade Nilsmark och skrattade igen.

I det bolaget kan hon sätta in en del av de nästan en miljon dollar hon spelat in på USA-touren. Inte dåligt för en person som funderade på att bli pilot.

- Jag hade faktiskt certifikat men det blev bara 75 flygtimmar. Det var kul, vi kunde flyga till Stockholm eller Oslo och fika och sedan flyga hem.

Snart är karriärtåget också hemma. Men kanske, kanske, finns det en station som heter Major kvar.

Håkan Bergholtz/TT

ARTIKELN HANDLAR OM