Wirdheim mästare i formel 3000

Andraplats på Hockenheim gav förstaplats

SPORTBLADET

HOCKENHEIM

Tvåa - men etta totalt.

Så har det sett ut i många F 3000-lopp under säsongen och efter ytterligare en silverplats är nu totalsegern säkrad för svensken Björn Wirdheim från Växjö.

- Den absolut största framgången i mitt liv som racerförare, säger Wirdheim på sin hemsida.

Två lopp återstår i årets formel 3000-serie. Men Wirdheim är så pass överlägsen att titeln redan är säkrad. I lördagens lopp på Hockenheim i Tyskland kom han tvåa, skrapade ihop ytterligare åtta poäng och har nu totalt 60 poäng på åtta körda tävlingar. Närmaste konkurrenten, italienaren Giorgio Pantano, blev bara sjua.

- Otroligt skönt. Trots att jag vet att jag är mästare kommer det att ta ett par dagar innan jag verkligen fattar det, säger Björn.

Bevakade andraplatsen

Vann loppet gjorde Ricardo Sperafico från Brasilien som i och med segern nu är tvåa i sammandraget - dock 23 poäng bakom Wirdheim.

Wirdheim startade loppet från tredje position, längre bak än någonsin denna säsong, men körde om en bil redan i första kurvan och efter rapporter om Pantanos sjundeplats bevakade han sin position utan att försöka gå för seger.

- Det fanns absolut ingen anledning att attackera honom.

Han fick också släppa förbi sig Vitantonio Liuzzi, Italien, som satsade hårt och försökte köra om. Det gick lite väl fort för Liuzzi som missade kurvan efter omkörning och gav tillbaka andraplatsen till svensken.

Han blir i och med segern den förste svensk att vinna formel 3000-mästerskapet. Kenny Bräcks andraplats i F 3000 från 1996 är den bästa placering en svensk haft tidigare.

Formel 1?

Ryktena om att Wirdheim nu ska få prova på formel 1 har pågått länge och totalsegern lär inte tysta dem. Själv vill han inte berätta vad som pågår.

- Vi har kontakter men jag varken kan eller vill säga med vem. Att jag vunnit betyder att jag nu kan koncentrera mig mer på framtiden, säger Wirdheim.

Den 23-årige smålänningen har vunnit två lopp i år, kommit tvåa fem gånger - ett imponerande jämnt facit. Endast vid ett tillfälle har han hamnat utan för prispallen när han kom på trettonde plats.

Loppet i Monaco blev också rejält uppmärksammat då han stannade för tidigt och missade segern trots en klar ledning i loppet.

Under debutsäsongen i F 3000 förra året blev han årets rookie efter en seger, två andraplatser och en sammanlagd fjärdeplats i mästerskapet.

I år blev det ännu bättre och frågan är om det blir något mer år för Wirdheim i serien.

- Som sagt. Jag kan inte säga något ännu. Bara att jag är ganska optimistisk.

TT