Holm firade 50 med sjätte raka SM-guldet

Vann höjdtävlingen på 2,31

SPORTBLADET

NORRTÄLJE

Stefan Holm tog sig över 2,30 för 50:e gången i karriären.

Det firade den forne statistikstudenten med att vinna sitt sjätte raka SM-guld i höjdhopp.

- Jag har sju inne-SM guld också. Men tretton totalt betydde i alla fall inte otur den här gången, sade Holm efter segerhoppet på 2,31.

Holm gillar siffror och statistik. När Linus Thörnblad, Staffan Strand och Stefan Holm alla tagit sig över 2,24 deklarerade SM-arrangörerna i Norrtälje att det var första gången tre svenskar hoppat så högt i en och samma tävling.

Statistikoraklet Holm gjorde då ett avbrott i SM-finalen för att rätta arrangörerna.

- De hade glömt bort SM i Karlskrona 1996. Då vann Staffan på 2,26, jag var tvåa på samma höjd och Patrick Thavelin var trea på 2,24, sade Holm när han efteråt guldet höll presskonferens på prispallen.

Holm nådde 2,31 på lördagen och kunde pricka för den 50:e tävlingen som han klarat 2,30 eller högre.

- Patrik Sjöberg har 118 tävlingar över 2,30 - och han var 50 gånger över 2,33, sade Holm, utan att journalisterna behövde fråga.

- Ja, ni jämför ju mig alltid med honom. Själv har jag gjort över 2,34 åtta gånger.

Statistik är en stor del av Kilhopparens liv. Att han tog sitt sjätte raka SM-guld hade han givetvis också koll på.

- Det var därför jag var här - för att vinna.

Strands skadecocktail

5 700 personer trotsade regnskurarna och kom till Sportcentrum i Norrtälje på lördagen. De flesta fanns i höjdhoppskurvan när tävlingen skulle avgöras.

- Men de måste tycka att höjdhopp är världens tråkigaste gren. Först fick Linus hoppa själv tre gånger på 2,26 då jag och Staffan stod över. Sedan fick Staffan avbryta på 2,28 och jag fick hoppa själv en gång var tredje minut - jag hoppas publiken kommer tillbaka på söndag för friidrott är faktiskt roligare än så här, sade Holm.

Staffan Strand tangerade sitt årsbästa (2,24) och lurade Thörnblad på silvret, men fick lämna Sportcentrum med smärtor i knät och foten.

- Det är en skadecocktail av både knät och foten. När jag kände att jag haltade redan i ansatsen så var det ingen idé att försöka, om man haltar brukar det vara svårt att göra ett upphopp, förklarade Strand.

När han skulle göra sitt första försök på 2,28 sprang han förbi ribban och bort till Stefan Holm för att gratulera denne till segern.

- Synd att Staffan inte fortsatte, då hade det kunnat bli en ännu bättre tävling, konstaterade Holm.

Bra fokuserad

Värmlänningen tog alla hopp fram till 2,31 i första försöket.

- Det var det som var tanken. Jag har haft lite för många slarvrivningar på lägre höjder i år, därför ville jag vara väldigt fokuserad inför mina första hopp på varje höjd.

Stefans bästa hopp för dagen var på 2,28.

- Det var riktigt bra. 2,31 var inte lika bra, men det gick i alla fall.

Han skickade sedan upp ribban på 2,34, tangerat årsbästa och mästerskapsrekord. Holm var nära i första, men något sämre i andra. Inför sitt tredje och sista försök begärde han upp ribban på 2,36, men rev grovt.

- Jag kände att jag skulle kunna göra 2,36 i dag om jag bara skulle få på en träff, så bra kändes det i kroppen.

Tilläggas kan då att den dubble inomhusvärldsmästarens personliga rekord utomhus är 2,35.

Lars Markusson/TT