Mästarna slåss om British Open

Sörenstam två slag efter täten

SPORTBLADET

ST ANNES-ON-SEA

Minst en major i bagaget. Det har redan fyra av de fem bästa i årets British Open.

- Det här är ett av de starkaste ledargängen jag varit med om, sade Annika Sörenstam som ligger fyra, två slag bakom gravida Patricia Meunier-Lebouc.

Fem spelare ligger inom tre slag på Royal Lytham & St Annes söder om Blackpool. Meunier-Lebouc, Frankrike, toppar på 206 slag, tio under par.

Sydkoreanskan Se Ri Pak, vinnare av British Open 2001, och Wendy Ward, USA, är ett slag bakom och Sörenstam två. Bakom dem jagar förra årets segrare, Karrie Webb, Australien, på 209 slag.

Av de senaste 22 majortävlingarna har Meunier-Lebouc tagit hem en, Pak vunnit fyra, Sörenstam tre och Webb sex! Det är bara överraskningen Ward som är utan seger i en av de fyra stortävlingarna.

Sörenstam, som dessutom har två majortitlar från mitten av 90-talet, var den enda av toppspelarna som gick lördagens 18 hål på par eller bättre.

- Jag är väldigt nöjd, det var en runda där allt gick min väg, sade Sörenstam efter en 68-runda som innehöll en eagle och två birdie.

Mår illa men leder

Den som ändå imponerar mest är Meunier-Lebouc. Nästan tre månader in i sin första graviditet lider hon av illamående varje morgon och på fredagen tvekade hon om hon ens skulle spela.

- Men i dag mådde jag mycket bättre och dessutom fick jag starta sent, sade Meunier-Lebouc som gjorde en eagle och fyra birdies på de första sex hålen.

Totalt blev det 67 slag för fransyskan som söker mycket stöd i de två svenska mammorna Carin Koch och Catrin Nilsmark.

Svensk inspiration

- Catrin är en inspiration eftersom hon var tvåa i Compaq Open sent i graviditeten. Och Carin ger mig tips om träning för att komma tillbaka efter graviditeten.

För det vill Meunier-Lebouc göra fort. Helst så att hon kan försvara segern i Nabisco Championship, den major hon vann i mars.

- Men det kan bli svårt, barnet ska komma i februari.

Segern i USA är ändå en trygghet för den glada och pigga 30-åringen från Dijon.

Gravid majorvinnare?

- Det är skönt att ha varit i den här positionen tidigare, tyckte fransyskan som kan bli historisk som den första gravida majorvinnaren.

- Är det så? För mig spelar det ingen roll. Jag är bara glad att jag kan spela.

För Sörenstam som jagar sin första seger i British Open är det fortsatt tålamod och fokusering som gäller. Men taktiken kan ändras:

- Sista nio kommer jag kanske spela lite aggressivare eller konservativare beroende på hur jag ligger till, sade världsettan som om hon vinner tar hem en grand slam i karriären, alltså vinna alla fyra stortävlingarna.

- Det är inget jag försöker tänka på men visst vore det roligt.

Sophie Gustafson är tolva på 213 slag, tre under par, efter att ha gått ett under par på lördagen. Catrin Nilsmark och Carin Koch delar 45:e plats, tre över par, och Helen Alfredsson är 50:e på 220 slag, fyra över par.

Håkan Bergholtz/TT

ARTIKELN HANDLAR OM