Svärd vassast i fjällen

Vasaloppsvinnarens team vann Extreme Maraton: Var inte ens trött

SPORTBLADET

Sju mils löpning i Åres fjällvärd. Med en tung ryggsäck – och höjdskillnader på 3 000 meter.

– Men egentligen var jag aldrig speciellt trött, säger segraren Oskar Svärd.

Vasaloppsvinnaren i par med Bertil Nordkvist, VM-medaljör i skidorientering, var snabbast i Fjällräven Extreme Maraton. Paret behövde åtta timmar på sig för att hitta alla kontrollerna på den 70 kilometer långa banan. De var tolv sekunder före norska elitorienterarna Ivar Haugen och John Are Myren. Norrmännen valde fel väg till den sista kontrollen och svenskarna kunde spurta i från.

– Man vill ju inte gärna förlora mot norrmän, säger Oskar Svärd och syftar på den spurtduell han hade i Vasaloppet då han besegrade Jörgen Aukland.

Orienteringstävlingen i Åretrakten avgjordes i mycket varierande terräng, det gick över myrar, genom skog och upp på fjällen.

Stukade foten

De tävlande bar med sig en ryggsäck med tält, liggunderlag och stormkök för att efter den första etappen övernatta på fjället.

– Man ser fjäll, myrar och massa hjortron, och om några är mogna så kan man ju mumsa på dem under vägen, men mestadels kollar man bara framför fötterna och kör.

Tävlingen började tufft för svenskarna. Efter bara någon timmes löpning, när de var i ledningen så trampade Bertil Nordkvist ner i ett hål och stukade foten.

– Chocken gjorde att jag tappade orken. Jag kände smärta direkt, men Oskar peppade mig och tog hand om min ryggsäck. Sedan fick jag linka till lägret, säger Bertil Nordkvist.

Skadan gjorde att de tappade 13 minuter på ledande Joachim Carlsson och Ola Skepp och var trea efter den första dagen.

– Vi ledde ju klart när det hände och det är klart att jag blev orolig när han lade sig ner och sade att det inte skulle gå, samtidigt blev jag lite besviken eftersom jag var hur pigg som helst. Det var tudelade känslor, men jag trodde aldrig att vi skulle ta ikapp deras försprång. Jag fick ta Bertils ryggsäck också för att underlätta för honom.

Bertil Nordkvist tejpade foten hårt för att klara av gårdagens etapp. Paret gjorde ett smart vägval och var först upp till kontrollen på toppen av Åreskutan. Sedan hade de sällskap av norrmännen ner för lederna och slalombackarna innan norrmännen gjorde ett felaktigt vägval och förlorade värdefulla sekunder.

– Så här stark har jag aldrig varit tidigare, jag var klart starkast i skogen, säger Oskar Svärd.

– För min del är det ett skönt avbrott i all löpning, rullskidor och styrketräning.

Pausen bestod av sju mils löpning i Åres fjällvärld.

Anna Carlsson