Patrik Kristiansson visade klassen

Vann SM för fjärde gången

SPORTBLADET

NORRTÄLJE

Han tjusade publiken med att försöka på 6,01. Och klarade 5,80.

Patrik Kristiansson är inte bäst i Sverige i år. Men visade världsklass då han lekande lätt tog sitt fjärde SM och gryende storform in för VM.

Foto: PATRIK JOHANSSON

Patrik Kristiansson gick in i tävlingen på 5,43. Då fanns bara Martin Eriksson, veteranen som lagt av men kom till SM för att hjälpa Hässelby ta hem lagtrofén, kvar av konkurrenterna.

Eriksson sparade förgäves ett sista försök till 5,48 innan arenan var Kristiansson. Den mycket försenade stavtävlingen drog ut på tiden. Först i nästan två timmar på grund av att stavlådan gick sönder - och sedan tack vare Kristiansson höjdambitioner.

Efter att ha klarat 5,43 i andra försöket gled han över 5,65 direkt.

- Det här var första gången som jag struntade i inhoppningen, så jag var skitnervös före första hoppet, sade Kristiansson, som inte ville upprepa

Vill ej bli stel

Kajsa Bergqvists misstag från i fredags och stelna till under den långa väntan på att konkurrenterna skulle riva ur sig.

Och i stället för att ge sig på 5,87 och försöka ta tillbaka svenska rekordet från fotskadade Oscar Janson eller 5,94 för att notera världsårsbästa, så valde han att stanna på 5,80.

- Jag vill göra mitt eget jobb. Jag vill inte hoppa 5,88 nu, jag ser hela säsongen som ett hårt arbete mot VM. 5,80 var en mellanhöjd på vägen mot sex meter, sade han.

- Det som var bra med 5,80 var att jag prövade med en styvare stav. Och att jag gjort två resultat över 5,75 på en vecka. Kan jag hålla den nivån fram till VM så är det mycket bra.

Vind förstörde

5,80 klarade han i andra försöket och innebar årsbästa med fem centimeter och fem centimeter från hans personliga rekord.

Sedan beordrade han upp ribban på 6,01.

Och hans tredje försök var riktigt bra.

- Lite surt att jag inte fick tre bra försök på 6,01, sade Kristiansson och syftade på vinden som förstörde de två första möjligheterna.

Det var tredje gången som Patrik Kristiansson försökte bli tidernas elfte man över den magiska höjden. Första gången var i Finnkampen förra året och andra gången i Karlstad förra veckan.

- Ska jag ta sex meter så vill jag jättegärna göra det i Sverige. Det var därför jag satsade på det här i dag.

- Jag vet att om jag får på hela skiten så tar jag sex meter. Men då måste allt fungera perfekt.

Tre tävlingar återstår för KA2-hopparen före VM i Paris - Berlins Golden League-gala kommande söndag, MAI-galan tisdagen därefter och Golden League-galan i Zürich, generalmönstringen före VM.

Se Kristianssons jättehopp.

Peter Wikström/TT