Jakobsson och Nilsson två nya VM-namn

Angenäma uttagningsproblem för Ulf Karlsson

SPORTBLADET

NORRTÄLJE

Ulf Karlsson summerade en SM-helg som gett honom två nya VM-namn - häcklöparen Mikael Jakobsson och släggtjejen Cecilia Nilsson.

- Micke är det största glädjeämnet under SM. Han har överraskat oss alla, säger friidrottens förbundskapten.

Jakobsson klarade VM-kvalgränsen med ett lopp på 49,38 i fjol och följde upp det med att gå under 50 sekunder under collegesäsongen i USA.

Men när Jakobsson kom hem till Sverige kom skadorna, en disk i ryggen hamnade fel och alla tankar om VM lades på is.

Med bara några få träningspass i kroppen gjorde Jakobsson comeback under helgens SM-tävlingar i Norrtälje. Han övertygade stort när han vann på det tangerade årsbästat 49,86.

Ulf Karlsson blev så imponerad att han ringde direkt från pressläktaren och erbjöd en VM-plats:

- Han har gjort nog för att bevisa för mig att han ska åka till Paris.

Jakobsson själv vill dock avvakta för att se om ryggen höll för comebackloppet.

- Det visar vilken inställning han har. Han vill inte åka till VM bara för att han får, han vill åka dit för att prestera något, konstaterar Karlsson.

Ny teknik

Den andra som fick en VM-biljett var släggtjejen Cecilia Nilsson. Liksom Jakobsson klarade hon kvalgränsen redan i fjol, men har till i år bytte teknik - tre rotationer har blivit fyra. Nilsson nådde nästan 61 meter när hon i fredags vann sitt sjätte raka SM-guld och det räckte för att övertyga Karlsson.

Flera andra VM-aktuella namn fanns också i Sportcentrum i Norrtälje:

- Det är ett val jag gärna skjutit upp för alltid, men jag har lovat att de ska få besked efter DN-galan. Mustafa har 3-0 i inbördes möte, men Skoog har den snabbaste tiden, suckar Karlsson.

- Han har möjlighet att göra det under DN-galan. Han såg stark ut här på SM, konstaterar Karlsson.

I princip klar

- Jag måste bara avvakta och se om någon annan svensk kan komma i närheten av hans tider - men det är ju inte troligt, säger Karlsson.

Förbundskaptenen kunde också gotta sig åt att de stora medaljhoppen som Christian Olsson, Stefan Holm och Carolina Klüft imponerade stort under SM-helgen.

- Christian är ju grym just nu och Stefan har nu också blivit stabil i sin hoppning. Carro slog ju två personliga rekord och visar att hon är i toppform.

Det enda orosmolnet var att Kajsa Bergqvist bara tog 1,86 i höjd, två decimeter under hennes nysatta svenska rekord. Men det molnet kan blåsa bort redan på tisdag - då ska Kajsa och de flesta övriga svenska stjärnorna tävla i DN-galan på Stockholms Stadion.

Lars Markusson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM