Annika Sörenstam vann British Open

Övervann sig själv och tog en Grand Slam

SPORTBLADET

ST ANNES-ON-SEA

Enda hindret för Annika Sörenstam är - henne själv.

På söndagen övervann hon sig själv ytterligare en gång. Den eviga tvåan i British Open vann tävlingen på Royal Lytham & St Annes och fullbordade sin Grand Slam i golf.

Sörenstam inledde 2003 efter två rekordsäsonger. 2001 gick hon som första kvinna på en av de stora tourerna under 60 slag (59), sprängde två miljoner dollar-gränsen i inspelade pengar, satte snittscorerekord på USA-touren och toppade ett flertal statistiklistor. Hon vann också åtta tävlingar.

2002 slog hon rekord igen; vann elva av 23 tävlingar, spelade in 2,8 miljoner dollar, slog snittscorerekord på USA-touren och toppade förstås ett antal statistiklistor igen.

Frågan hon ställde sig inför 2003 var:

Hur ska jag hitta motivation till nästa säsong?

Hon satte upp ett stort mål - att vinna majors och framför allt British Open som hon har tre andraplatser i sedan tidigare, och som hon i fjol nesligt åkte ut i redan efter två dagars spel. Trots att Annika Sörenstam vunnit nästan allt som går att vinna saknade hon det som kunde göra henne odödlig i golfvärlden - många majorsegrar. Hon hade radat upp topplaceringar i majors, men inledde 2003 med "bara" fyra titlar.

Herrmötet succé

För att göra det möjligt att vinna fler majors och för att bli en ännu bättre golfspelare, beslöt hon sig dels för att träna på att få bättre fantasi, dels för att mäta sig med herrarna.

Hennes möte med herrarna blev en succé. Hon hade motivation under vintern och våren att träna så hårt som hon behövde för att ha en chans mot männen och trots att hon inte klarade cuten imponerade hon på många av de manliga spelarna i The Colonial på Forth Worth-banan i Texas. Hon kunde sedan också använda sina nyvunna kunskaper till att vinna majortävlingen LPGA-mästerskapen.

Dessutom vann hon mångas hjärtan. Den blyga 32-åringen från Bro i Uppland blev Annika med hela golfvärlden.

Säckade ihop

Men uppståndelsen kring herrtävlingen höll senare på att knäcka henne. Hon säckade fullständigt ihop under sluthålen i US Open och tvingades sedan bryta tävlingen i Kanada veckan efter på grund av utmattning.

Och hon kände sig inte i toppform när British Open inleddes i torsdags.

Men Annika Sörenstam har en enastående förmåga att samla ihop krafterna, koncentrera sig på uppgiften och nöta på till dess att birdiesarna börjar trilla i och konkurrenterna börjar göra misstag.

Enda hindret stod inte i vägen på söndagen.

Och nu har Sörenstam sex majorstitlar och en Grand Slam.

Fakta: Annika Sörenstam

Ingela Ahlberg/TT

ARTIKELN HANDLAR OM