Stark försvarsinsats av Helsingborg

Nu jagar Hif medalj

SPORTBLADET

SUNDSVALL

Helsingborgs IF är redo att blanda sig i medaljstriden i fotbollsallsvenskan efter den andra raka segern.

- En otroligt skön seger, sade Helsingborgstränaren Peter Swärdh sedan skåningarna besegrat Gif Sundsvall med 1-0 (1-0) i Sundsvall.

Det var dock deppigt värre hos Sundsvall - och undra på det. Norrlänningarna hade svarat för ett riktigt bottennapp.

Det var en straffspark som avgjorde matchen - Sundsvalls mittback Stefan Ålander fick lite oturligt bollen på handen.

Den gratischansen utnyttjade Mattias Lindström med en välplacerad boll i när utom räckhåll för Fredrik Sundfors i Sundsvallsmålet.

Fast i bottenträsket

Sundsvall sitter allt mer fast i bottenträsket där laget just nu placerar på kvalplats, men såväl Öster som Enköping har ju Sundsvall inom räckhåll.

- Situationen är inte speciellt angelägen. Men det är nu grabbarna måste visa sin ryggrad och styrka. I dag kan jag dock inte klaga på viljan och kämpatakterna - det var i kunnandet vi brast, sade Gif-tränaren.

Gång på gång slarvade Gif-spelarna bort avgörande spellägen med usla och felriktade passningar samt ett allt för chansartat spel. Det finns ingen säkerhet och lugn i Sundsvalls grundspel.

Vann avgörande dueller

- Om vi granskar vad som hände ute på plan så är det bara att konstatera att Helsingborg vann så gott som alla avgörande dueller. Ingen av våra spelare förmådde av egen kraft dribbla sig fri och skapa avgörande lägen, konstaterade Per-Joar Hansen.

Sundsvall startade dock bäst och hade under matchens första tio minuter ett rejält grepp om matchen och skapade flera bra anfall, men det ledde aldrig till något riktigt avslut.

Efter en kvarts spel hade Helsingborgs IF tagit grepp om händelserna på plan. Skåningarna täppte effektivt upp alla Sundsvalls försök att gå till snabba kontringar.

Helsingborg satsade på fem man på mittfältet och med Gustaf Andersson som ensam toppforward.

Gustaf Andersson var ett ständigt orosmoment för Sundsvallsförsvaret, men han var dock alltför ensam för att skapa de riktigt farliga målchanserna.

Starkt försvarsspel

- Jag är mycket nöjd med försvarsspelet. Faktum är att vi inte har två riktigt bra anfallare just nu, sade Peter Swärdh, som dock har ett ess i rockärmen. Alvaro Santos är ju snart helt återställd från sin skada.

I en tuff duell i matchen 65:e minut ådrog sig Sundsvall Joel Cedergren varning och Helsingborgs Ulrik Jansson fick lämna planen utvisad för vårdslöst spel.

Sundsvall försökte ta chansen att flytta upp en man från backlinjen till anfallet då Helsingborg fick spela resten av matchen med en man kort - men inte ens då lyckades Sundsvall skapa en riktigt farlig målchans trots att man skapade ett rejält tryck mot Helsingborgs mål.

Ove Byström/TT