”Vilken lättnad”

Sörenstam vann majortiteln som saknades

SPORTBLADET

ST ANNES-ON-SEA

Kortspel.

"Rädda menige Ryan".

Och ett nytt turhalsband.

Då kunde inte ens en streakare stoppa Annika Sörenstam från att vinna British Open för första gången.

- Vilken lättnad, det här har jag jobbat hårt för.

Segern i årets sist major, en av de fyra stortävlingarna, var en av de roligaste i karriären för svenskan trots 55 tidigare titlar.

- Hon har alltid sagt att det betyder mycket att vinna British Open, den major som är närmast hemma, berättade maken David Esch samtidigt som han rökte segercigarr för sjätte gången.

- Det får jag bara göra när Annika vinner en major.

British Open på Royal Lytham & St Annes kommer att gå till historien som en av de mest spännande genom tiderna.

Sex spelare låg ett tag inom två slag. Men till slut stod det ändå mellan världsettan Sörenstam och Se Ri Pak, Sydkorea, tvåa i världen, som gick i det näst sista paret.

Streakare och birdie

Båda var nio under när de kom till 15:e, ett hål Sörenstam haft problem med under veckan.

- I går (lördag) sa jag till mig själv att det hålet måste jag försöka göra birdie på, sade Sörenstam som för första gången fick vara med om en streakare på greenen. Dock med kalsongerna på.

- Och han var inte ens snygg. Jag skrattade tills han sprang in i min puttlinje.

Då blev Sörenstams caddie Terry McNamara förbannad men hans spark missade killen precis.

Trots incidenten blev det en birdie för Sörenstam. Men Pak svarade med en birdie på 16:e och inför sista hålet var de fortfarande lika.

- Jag var så nervös på första och de tre sista hålen, sade Sörenstam.

Det var nog Pak också som slog ut i en bunker till vänster medan Sörenstam tog drivern och fick till dagens näst längsta utslag på det 18:e.

- Jag har aldrig varit i samma situation där jag kunnat välja mellan så många klubbor. Med en träsjua kunde jag gått kortare och säkrare. Men jag ville skaffa en birdiechans för att sätta press på Pak.

Nytta av Colonial

Sydkoreanskans bunkerslag hade varit fantastiska hela dagen men med puttarna hade hon otur. Så även den här gången. När hennes parputt rann förbi hålet hade Annika två puttar på sig för seger och den chansen missade inte svenskan som hade hittat extra mental styrka hos männen i USA.

- Hela dagen gick jag och tänkte på Colonial där jag spelade mot männen. Om jag kunde gå ett över par första dagen där så var det här ingenting, sade Sörenstam som dränktes i segerchampagne av syster Charlotta.

- Jag köpte den i dag. Efter 16:e sprang jag iväg och hämtade flaskan, sade Charlotta som bott med Annika, David och Lotta Neumann i ett hus i närheten av banan.

- Vi har spelat kort på kvällarna, tvättat och lagat mat, sade Annika som ägnade söndagsförmiddagen åt filmtittande.

- Vi såg "Rädda menige Ryan". Ett konstigt val kanske, sorglig och lång. Men bra. Slutet ska vi se i kväll.

Turhalsband

Kanske borde Sörenstam skicka en del av prispengarna, 2,1 miljoner kronor, till en dam i Manhattan Beach, Florida, USA.

- Hon skickade mig två halsband för några veckor sedan. Ett som skulle ta ner mig på jorden och ett som skulle få mig prestera bra. David har det första för han behöver ha fötterna på jorden, sade Sörenstam och skrattade.

- Jag är inte skrockfull men jag har haft det på mig sedan i onsdags och nu tänker jag fortsätta med det tills det inte fungerar längre.

På måndagsmorgonen reser Sörenstam hem, det väntar jippogolf på Stockholms ström på eftermiddagen. Sedan är HP Open på Drottningholm i helgen.

Fungerar halsbandet en vecka till?

Håkan Bergholtz/TT

ARTIKELN HANDLAR OM