Hammarby jagade bort Råsundaspöket

- Det är så jävla skönt att slippa spöket

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Hammarby hade inte vunnit över AIK på Råsunda på drygt fem år inför måndagens allsvenska match.

Men precis som tränaren Anders Linderoth förutspådde skulle sviten brytas - och dessutom ordentligt.

Hammarby vann med 3-1 (2-0).

- Det är så jävla skönt att slippa spöket, sade Hammarbytränaren Anders Linderoth.

Foto: Scanpix
Dede Anderson var matchens gigant på Råsunda - här omfamnas han av Alexander Östlund och Nedir Benchenaa.

Hammarby hade inför måndagens match inte vunnit en match på Råsunda, varken mot AIK eller Djurgården, på de 13 senaste matcherna. AIK-supportrarna vecklade också ut en stor svart spökbanderoll över den norra läktaren före matchen.

Men trots detta Råsundaspöke var Hammarby ändå favoriter i matchen med tanke på AIK:s alla skadeproblem.

AIK inledde piggast och nykomlingen, ghananen Kwame Quansah som lånades in från Ajax efter att Andreas Andersson slitit av korsbandet, visade upp sin målfarlighet tre gånger i början av matchen. Farligast var ett skott strax över ribban.

Men matchbilden svängde rejält sedan Hammarby gjort 1-0 i den 18:e minuten. Dede Anderson sköt från ganska snäv vinkel från höger. AIK-målvakten Håkan Svensson slängde sig och motade bort bollen, och då stormade Karl-Oskar Fjörtoft fram och slog in returen.

Vattentätt försvar

Minuten efter hade Hammarby ytterligare ett farligt anfall och fyra minuter efter det första målet kom det andra.

Hammarby fick en frispark sedan Kennedy Bakircioglü hållits fast. Nykomlingen i Hammarby, Nadir Benchenaa som spelat i Frankrike i ett par år, slog frisparken från högerkanten, bara några meter från hörnflaggan. Backen Max von Schleebrügge nådde högst och nickade in 2-0.

- Nadir gjorde en klart över godkänd debut och jag är säker på att det kan bli ännu bättre, sade Linderoth och berättade hur man hittade Benchenaa.

- Han försvann till Frankrike som 15-åring, till Rennes. Han ville träna med oss i somras och jag såg ganska snart att det var nåt för oss.

AIK försökte komma igen, men Hammarbys försvar var vattentätt och på mittfältet ställde man om snabbt mellan försvar och anfall.

- De förstod hur fotboll ska spelas, de förstod att det handlar om att passa bollen och röra sig. Jag såg att vi hade 53 procents bollinnehav i matchen. Det måste bero på att vi hade fem touchar på bollen innan passningen slogs. Det är inte fotboll, sade AIK-tränaren Richard Money ilsket.

- Jag ska bygga ett nytt lag för det här är inte bra nog. Sen får vi se vilka spelare som är beredda att spela den fotboll som jag vill att vi ska spela.

Quansah reducerade

Trots att AIK hade mer boll i inledningen av andra halvlek var det Hammarby som gjorde målet. Elva minuter in i halvleken slog Dede Anderson in 3-0 på en passning från Kennedy Bakircioglü.

Anderson, tillbaka efter en längre tids skada, var mycket bra i matchen och svarade för många vassa avslut. Han fick dock krampkänning i slutet av matchen och byttes ut.

Efter 3-0-målet backade Hammarby hem för att försvara sin stora ledning.

Det höll nästan.

I den 89:e minuten klippte Kwame Quansah till med ett skott från straffområdesgränsen, som gick in vid Ante Covics högra stolpe.

Ingela Ahlberg/TT