Notiser från DN-galan

SPORTBLADET

KENYAN STOPPAD. Den svenska ambassaden i Nairobi stoppade världsstjärnan Wilson Boit Kipketer från att delta i DN-galan. Världsmästaren från 1997 skulle delta i 3 000 meter hinder på Stockholm Stadion på tisdagskvällen, men stoppades i sista stund.

- När den svenska ambassaden i Nairobi fick höra att det fanns prispengar i loppet krävde de att han skulle ha ett arbetstillstånd för att få vara med, säger tävlingsledaren Rajne Söderberg. (TT)

PRIS TILL KRISTIANSSON. Stavhopparen Patrik Kristiansson premierades under DN-galan med priset som ingen friidrottare vill få - Sven Nylander pris Den fjärde mannen. Priset går till den svenske friidrottare som under fjolåret gjort en bra prestation utan att premieras med en medalj. Kristiansson slutade fyra i stavhopp under EM i München på 5,80.

SVENSKDUELL UTEBLEV. Mustafa Mohamed och Henrik Skoog skulle på DN-galan visa vem som skulle springa 3000 meter hinder i VM. Men redan innan loppet avgjordes den kampen då Skoog lämnat återbud på grund av en stressfraktur i foten och kan därför heller inte springa VM.

- Han kände av det redan på SM. Det var tråkigt, jag tror han hade klarat A-gränsen även han, det var perfekta förutsättningar, sade Mohamed.

För trots att kampen om VM-platsen uteblev gjorde Mohamed en riktig kanontid. Med 8.23,35 är han tredje snabbaste mannen i Sverige genom tiderna och klarade också A-gränsen till VM.

- Jag har nått mitt mål och ser fram emot VM. Jag var trött på slutet men lyckades hålla uppe tempot bra ändå.

Paris-VM blir hans första mästerskap på bana, tidigare har han bara sprungit terräng.

- Det blir det bara att försöka ge allt i försöken och springa så bra som möjligt, sade Mohamed, som hade elfte tid på DN-galan.

Även i toppen var det riktigt bra tider. Vann loppet gjorde kenyanen Stephen Cherono på nytt världsårsbästa, 8.04,75.

INGET VM FÖR PELL. Svensken Richard Pell försökte hänga på det övriga fältet på 800 meter men stumnade rejält på sista varvet och distanserades av övriga. Hans tid 1.57,01 gör också att det inte blir något VM för hans del. Förbundskapten Ulf Karlsson krävde 1.46,00 för en VM-biljett. Vann spurtduellen på upploppet gjorde kenyanen Joseph Mutua.

- Jag fruktade ryssen Borzakovskij så min taktik var att följa honom. Det var ett riktigt bra lopp från min sida, sade Mutua, som inte heller får springa VM eftersom han inte lyckades på uttagningarna i Kenya.

KRONBERG I MOTVIND. Robert Kronberg vann svenskduellen på 110 m häck mot uppstickaren Philip Nossmy men femteplatsen på 13,69 var en stor besvikelse.

- Jag är riktigt missnöjd, det är ingen fart i benen och det här måste jag diskutera med min tränare. Sådana här tider vill jag inte ha innan VM, även om det var motvind nu så var det riktigt dåligt, hade nog varit max 13,55 med bra vind, säger Kronberg.

Vinsten över Nossmy, som kom sexa på 13,77, var ingen tröst.

- Det är inte fokus nu, jag är hellre tvåa i Sverige och springer på 13,12.

Vann loppet gjorde Allan Johnson, som gillar atmosfären på DN-galan och var nöjd med loppet och tiden 13,22.

- Mitt första lopp på länge, så det ser bra ut inför VM.

KALLUR FÖRHOPPNINGSFULL. Trots en motvind på -1,6 sprang Susanna Kallur 100 m häck på 13,04 och blev fyra. Hon mycket nöjd och hoppas kunna toppa formen än mer - och lyckas ordentligt på VM.

- Det är några få tiondelar för att komma ner bland de tio bästa. Detta var bästa loppet i år och det kändes kanonbra. Skönt att slå så många bra namn också, sade Kallur.

Mot Bridget Foster fanns inget att göra. Hon vann loppet på 12,79.

NY DISTANS FÖR WISSMAN. 200-meterslöparen Johan Wissman testade distansen 400 meter och gjorde det riktigt bra. 45,80 är personbästa med tre tiondelar och bara 26 hundradelar från det svenska rekordet.

- Jag var nervös innan, jag är inte säker på den här distansen, sade Wissman.

På banan gick det riktigt bra och Wissman kom fyra i loppet, före bland annat Jimisola Laursen.

- Jag känner ändå att jag är närmare världseliten på 200 och kommer satsa på det, men i framtiden är det möjligt att det blir 400.

MONTGOMERY LÅNGSAM. Världsrekordhållaren Tim Montgomery kom till DN-galan med ett löfte om att springa på 9,87 för att vinna diamanten han skulle använda för att fria med till Marion Jones.

Men Montgomery och Jones får vänta med ett växla ringar, då "Tiny Tim" gjorde två mediokra comebacklopp på Stockholms Stadion.

Amerikanen gick vidare till final med åttonde och sista tid (10,39) - och i finalen visade det sig att försöksloppet inte var någon tillfällighet. Montgomery lunkade i mål på näst sista plats på mycket måttliga 10,37. Montgomerys landsman Justin Gatlin vann på tiden 10,15.

- Jag vet nu att jag har mycket att jobba med, konstaterade en konfunderad världsrekordhållare.

- Jag har bytt tränare tre gånger den här säsongen och det har blivit lite för mycket nytt att ta in. (TT)