Trivseln finns i Europa men pengarna i USA

- Här är alla en enda stor familj

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Det är i USA som golftjejerna tjänar mest pengar. Men det är i Europa som de trivs bäst.

- Här är alla en enda stor familj, säger Sophie Gustafson, som är tvåa i Europatourtävlingen på Drottningholms GK efter första dagen - ett slag efter spanjorskan Raquel Carriedo.

Carriedo var Europaetta 2001 och spelade i Solheim Cup både 2000 och 2002. Under 2001 vann hon den svenska Europatourtävlingen på Österåker-banan plus två till.

Till årets säsong kvalade hon in på USA-touren. Men där har det gått uselt - som bäst har hon varit 35:a.

Skälet är vantrivsel.

- Jag hatar det där borta. Man hinner bara få ett träningsvarv innan tävlingen eftersom det är så mycket pro am-spel och som rookie får man de sämsta starttiderna, säger hon.

- Maten är hemsk, jag har lagt på mig fyra kilo, och hotellen är skit. För att lyckas där borta måste man ha vänner och familjen med sig. Det enda som kan få mig att åka tillbaka är antingen om jag i de närmaste tävlingarna i Europa spelar bra och skaffar mig bra självförtroende, eller om ett helt gäng spanjorskor åker över för att spela något år.

Lättare stämning

Hennes 66-rond på Drottningholm, sex under par, gav henne lite självförtroende tillbaka. Hon hade en helt bogeyfri runda.

- Jag är lite överraskad över hur bra det gick. Jag har puttat bra.

Sophie Gustafson är visserligen sambo med USA-tourchefen Ty Votaw. Men även hon trivs bäst i tävlingarna i Europa. Hon har vunnit sex tävlingar där genom åren, jämfört med två i USA. I år har hon en seger i Europa samt en elfte plats i Evian Masters och åttonde plats i British Open.

- Jag känner mig mer bekväm här än i USA. Det är mycket lättare stämning på Europatouren än i USA. I USA går alla för sig, men här är alla som en enda stor familj, säger Gustafson.

I Solheim Cup-keps

Hon var också mycket nöjd med sin 67-rond. Hon hade sju birdies och två bogeys. Gustafson är på andra plats tillsammans med danskan Iben Tinning och spanjorskan Marina Arruti.

- Jag spelar rätt bra. Det var bara några järnslag som inte funkade bra. Jag har ett bra utgångsläge nu, säger Gustafson.

Sophie spelade under torsdagen iförd en vit Solheim Cup-keps. Hon är fyra på rankingen och är klar för spel i Europas lag mot USA på Barsebäck i september.

Är kepsen ett tecken på att du är på gång till Solheim Cup?

- Jag har spelat bra den senaste tiden och förhoppningsvis håller det i sig.

Upp och ner för Mimmi

Bland de tjejer som gick på 68 slag, fyra under par, finns de något okända svenskorna Johanna Westerberg och Linda Wessberg samt Annika Sörenstam och Maria Hjorth. USA-tourspelande Hjorth blandade mycket bra spel med mindre bra.

- Jag hade bara fem par, det var mycket upp och ner. Men jag är nöjd. Jag hade möjlighet att sätta några puttar, säger Mimmi Hjorth.

Hon har haft det ganska tungt på touren i år.

- Jag har haft problem med utslagen, med drivern. Så det har varit mycket chippande ur skogen. Men den senaste tiden har det gått bättre - jag har spelat bättre än resultaten visat. Jag hoppas att det också ska lossna.

Hjorth hoppas kunna spela bra de närmaste veckorna för att ha chansen att få spela Solheim Cup.

Ingela Ahlberg/TT

ARTIKELN HANDLAR OM