Mathias Johansson återvänder till FBK

- Han är en spelare med stort Färjestad-hjärta

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Det blev bara ett år i NHL för OS-forwarden Mathias Johansson.

På torsdagen skrev 29-åringen på ett femårskontrakt med sin förra elitserieklubb Färjestad.

- Spelare av Mathias kaliber ingår i en kärntrupp av nyckelspelare som varje klubb vill ha för att bygga ett lag runt. För oss är det här en satsning på lång sikt och vi är övertygade att han kommer att leverera för oss under många år framåt, säger Färjestads sportchef Håkan Loob.

Johansson fick i fjol chansen i NHL sedan han 2002 tagit plats i Tre Kronors OS-lag. Han spelade 46 matcher för Calgary (fyra mål och fem assist) innan han byttes bort till Pittsburgh. Där blev det ett mål och fem assist på tolv matcher, men inte något nytt NHL-kontrakt.

Inför återkomsten till Europa valde Johansson mellan två hockeyklubbar - dels Färjestad, dels schweiziska Langnau. Budet från Schweiz var rent ekonomiskt bättre än erbjudandet från Färjestad.

- Kontraktet i Schweiz hade gett honom lika bra ekonomiska villkor som Thomas Rhodin och var på en nivå ovanför vad vi kan erbjuda, säger Lars Glennert, klubbdirektör i Färjestad, på elitserieklubbens hemsida.

Johansson kom till Färjestad från Oskarshamn som 16-åring och spelade därefter tolv säsonger i elitserien. På meritlistan finns tre SM-guld och 107 landskamper för Tre Kronor.

- Han är en spelare med stort FBK-hjärta som personifierar vad klubben står för, och det är värt respekt, säger Håkan Loob.

TT