Sveriges gyllene stafettavslutning

Guld och silver i orienterings-VM

SPORTBLADET

FORCH, SCHWEIZ

Sverige stod för ett fantastiskt avslutningsfyrverkeri i orienterings-VM.

Efter en suverän andrasträcka av Mattias Karlsson vann herrarna stafettguldet i VM för första gången på 24 år.

Damerna fick ge sig mot de omöjliga schweiziskorna, men Jenny Johansson kunde på slutsträckan springa in till silver.

Foto: BILDBYRÅN
Mattias Karlsson, Emil Wingstedt och Niclas Jonasson.

- Äntligen! Underbart! var de enda ord den svenske herrkaptenen Göran Andersson kunde få fram mellan tårarna när Sveriges slutman Emil Wingstedt förvarnades vid den sista kontrollen.

Det var svensk orienteringshistoria som skrev på det ångande heta målgärdet vid Forch, bara någon mil sydost om Zürich.

Sverige tillhör de allra största orienteringsnationerna, men inte sedan VM i Finland 1979 har herrarna lyckats vinna stafetten.

Nu var det dags igen tack vare startmannen Niclas Jonasson, en blixtrande snabb Mattias Karlsson på mittensträckan och ankaret Emil Wingstedt på den tredje och sista. Sverige var halvminuten före Finland som tog silvret framför det överraskande bronslaget Storbritannien.

Huvudet kallt

- Det var härligt att se när Mattias tog in hela tiden och sedan skaffade mig en lucka. Perfekt, tänkte jag - om jag då gör ett perfekt lopp får de svårt att springa ikapp mig, förklarade Emil Wingstedt medan han kramades om av lagkompisarna och fick härligt iskallt vatten tömt över sitt huvud.

Ändå hade han hållit huvudet iskallt på banan, trots de vid det här laget normala 35 grader som rådde under tävlingen.

- Missade ingenting på hela banan och såg bara Finlands Mats Haldin på ett ställe. Men det var spännande hela tiden - det räcker ju att man springer fel några meter i en stigkorsning så är hela försprånget borta, sade Sveriges slutman.

Niclas Jonasson, i normala fall tävlande för Södertälje-Nykvarn, inledde stabilt, men var ändå 1.56 efter ledande Finland när han växlade som sjunde man efter den första sträckan.

- Är ändå ganska nöjd med loppet. Jag tror att det kommer att skifta en hel del under tävlingen, sade den svenske startmannen efter sitt lopp.

Han fick rätt.

Stark debut

På den andra sträckan var det dags för Hakarpspojkarnas Mattias Karlsson att göra VM-debut. Och vilken debut 31-åringen från Jönköping gjorde. Mattias hade enbart stafetten som sin uppgift i Schweiz.

Ingen kan klaga på det sätt han löste den.

Redan vid den första radiokontrollen hade Mattias knappat in halva försprånget till Finland och vid varvningen efter halva banan var han i ledning, med Schweiz och Storbritannien i hälarna.

De tre lagen följdes åt tills det återstod en dryg kilometer.

- Märkte direkt att jag var piggare i benen än de andra, men såg också att schweizaren Bührer gjorde bättre vägval än jag. Därför väntade jag till den sista backen. Då satsade jag allt för att skaffa Emil ett försprång, sade världens bästa Karlsson, som i den långa och grymma backen upp mot sista kontrollen sprintade ifrån Bührer och britten Jon Duncan med drygt 20 sekunder.

De sekunderna var guld värda.

Lättad förbundskapten

- Han springer så jäkla smart. Ger Emil precis det utgångsläge han vill ha. När Emil Wingstedt går ut i ledning växer han alltid med uppgiften, berömde Göran Andersson.

När kramkalaset efter segern lugnat ner sig och förbundskaptenen orkade tala igen erkände Göran Andersson att det inte enbart var glädje han kände:

- Visst är det lite lättnad också. Det hade varit en stor besvikelse om vi åkt härifrån med bara Emils brons på långdistansen.

Det här var en stor lagtriumf, en taktisk seger och det är oerhört starkt att vi tar den i kontinental terräng, konstaterade han.

Thomas Eriksson/TT