Nytt banrekord av Sophie Gustafson

Dubbelt svenskt i topp inför avslutningen

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Det rörde på sig på Drottningholms golfbana på lördagen. Och det var inte enbart folkhorden som följde Annika Sörenstam runt banan under Europatourtävlingens tredje rond.

Världsettan började också sin vandring mot segern.

Men allra bäst gick Sophie Gustafson.

Inför slutvarvet leder Gustafson med två slag före Annika Sörenstam och fyra före norskan Vibeke Stensrud.

Tredje ronden i golftävlingar kallas allmänt för "moving day" eftersom det är då som de allra bästa brukar flytta fram positionerna och visa musklerna inför sista dagens avgörande.

Fredagsledarinnan Silvia Cavalleri, Italien, tappade slag till täten. Hon gick bara på par för dagen och är fyra totalt, fem slag efter Gustafson.

Och danskan Iben Tinning, som var tvåa efter halva tävlingen, började sitt ras redan på det första hålet med en bogey. Hon hyfsade till siffrorna, men gick bara på par och är sex slag bakom Gustafson.

Sophie Gustafson inledde dagen som åtta. Fyra timmar senare höll hon presskonferens som ledarinna efter en 63-rond, nio under par och nytt banrekord på Drottningholm.

- Jag kände inte innan ronden att det skulle bli så bra, sånt känner jag aldrig, säger Gustafson.

Rakare slag

Men hon visade direkt att hon skulle bli att räkna med. Gjorde två raka birdies och sedan ytterligare tre på den första halvan av banan. Sedan avslutade hon med fyra birdies i rad.

- Jag gjorde birdies på alla par femmor. Det gjorde jag inte i går. Och så var alla slag lite rakare, förklarar hon sin rekordrond.

Inspelen till greenerna var mycket bra. Hon missade bara inspelen på fyran och sjuan och fick rädda sig med enputtar.

- Det är väl okej, säger hon kallt, men spricker sedan upp i ett leende.

Hon puttade bra, men inte fenomenalt. Hade 27 puttar under ronden.

Gustafson spelar ofta bra i Europa, men har aldrig vunnit någon Europatourtävling i Sverige. De senaste åren har hon varit tvåa-trea-tvåa i de svenska Europatourtävlingarna och hoppas förstås att den första segern kommer på söndagen.

- Jag har ett mycket bra utgångsläge.

63-ronden var inte hennes bästa i år. Hon gjorde 63 slag, som då var tio under par, i Irish Open i Killarney - en tävling som hon vann.

Ostabilt i slutet

Efter 14 spelade hål var Annika Sörenstam i delad ledning med Sophie Gustafson efter att ha gjort birdies på hålen 2, 6, 9,10, 11 och 13. Sedan gjorde hon dagens enda misstag på det 15:e hålet.

- Jag slog en järnfemma ner i bunkern, hade 50 meter kvar, men toppade slaget över greenen, chippade och tvåputtade, säger Sörestam.

- Jag var väldigt nöjd inför det hålet, men spelade inte lika stabilt de fem sista hålen.

Det blev inte en enda birdie på slutet och Annika fick totalt en 67-ronda, fem under par.

- Vi fick vänta på 14:e hålet kanske 15-20 minuter. Jag vill gärna spela snabbt, så jag kom då ur rytmen och började tänka. Sen tyckte jag att vinden ändrade sig och ändrade sig tillbaka igen senare. Jag hade inte lika stor kontroll som under de 14 första hålen.

Vill sätta press

Hon tror att det behövs en rond runt 65 slag på söndagen för att vinna tävlingen.

- Det är spännande att vara mitt i det och sätta press på ledaren och visa att jag är med. Men jag tror inte att det blir som matchspel mellan mig och Sophie, åtminstone inte i början.

Sörenstam tror att avgörandet kommer på de långa hålen, par femmorna.

- Det går att nå alla greener på två slag, åtminstone på tre av fyra par femmor. I dag gjorde jag nästan bara par på de hålen. Det måste jag verkligen förbättra.

Ingela Ahlberg/TT

ARTIKELN HANDLAR OM