Svenskorna nära skräll i stafetten

Silver efter ”omöjliga” Schweiz

SPORTBLADET

FORCH, SCHWEIZ

De svenska damerna var nära att klara det omöjliga i den avslutande VM-stafetten i orientering.

Hemmanationen Schweiz ställde upp med den trefaldiga guldvinnaren Simone Luder.

Dessutom hade andrasträckans Vroni-König Salmi hemmaterräng.

Ändå var svensktrion Gunilla Svärd, Karolina Arewång-Höjsgaard och Jenny Johansson till slut bara slagna med 2.05 .

- Det här silvret känns som ett guld. Vill inte kommentera schweiziskornas insats - de får själva stå för vad de gör, sade damernas förbundskapten Marita Skogum.

Under hela VM-veckan har Vroni König-Salmis start i stafetten ifrågasatts.

Schweiziskan bor nära stafettområdet och borde inte ha tillåtits ställa upp.

Det tyckte många nationer. Men varken arrangörerna eller det internationella orienteringsförbundet (IOF) hade kurage nog att stoppa König-Salmis start.

På den andra sträckan sprang hon därför ut i ledning, sju sekunder före Sveriges Karolina Arewång-Höjsgaard som tog över budkavlen från Gunilla Svärd.

Miss på sista

Karolina kom direkt ifatt sin konkurrent. Sedan såg de båda löparna varann under stora delar av sträckan.

- På ett ställe sprang hon rakt in där skogen skulle vara ogenomtränglig enligt kartan. Hon visste väl att det ändå gick att springa där, sade en irriterad svenska sedan hon växlat över till slutsträckans Jenny Johansson som tvåa, 46 sekunder efter Schweiz.

Strax innan den sista kontrollen hade Karolina sprungit ifrån König-Salmi i en uppförsbacke, men missade sedan den sista kontrollen.

Det gjorde förstås inte schweiziskan.

Därmed fick tidernas bästa damorienterare Simone Luder ett försprång till Jenny Johansson ut på slutsträckan. Det hade behövt vara tvärtom.

- Jag fick extra kraft när jag kom in och varvade och hörde att de svenska killarna tagit guld. Efter ungefär tre kilometer såg jag Simone framför mig men sedan var hon försvunnen, berättade Jenny sedan hon sprungit in på silverplats.

Brons till Norge

Hon var ett slag bara 20 sekunder efter sin nya klubbkompis i Ulricehamns OK, men på slutet visade Luder sin styrka och drog ifrån. På bronsplats hamnade Norge, 7,37 efter vinnarna.

Precis som Karolina Arewång-Höjsgaard hade Jenny en del synpunkter på den schweiziska laguttagningen:

- Visst känns det lite orättvist att de har en helt annan terrängkännedom än vi. Själv är man ju uppväxt med svensk etik och jag är övertygad om att vi skulle få massor av kritik i pressen hemma om vi gjorde så här på vårt VM nästa år. I de schweiziska tidningarna är det ingen som skriver om det.

Orienterings-VM i Schweiz var en stor succé för arrangörerna. Det bjöd också på fyra strålande uppvisningar av Simone Luder och fem svenska medaljer, varav ett guld.

Men IOF:s svaga agerande och hemmanationens ojusta laguttagning gör att eftersmaken inte känns riktigt bra. Det förlorar orienteringssporten på - och på sikt kanske även Schweiz.

Thomas Eriksson/TT