”Jeppe” bakom Djurgårdsseger

Bra allsvensk comeback av Blomqvist

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Jesper Blomqvists första match i allsvenskan på sju år slutade med en och annan klackspark, några finter, tre poäng - och en fin framspelning.

- Kul att vara tillbaka, sade han efter Djurgårdens 3-2-seger mot Enköping.

Djurgården bytte Champions League-fest mot allsvensk lunk, och det märktes.

Bottenlaget Enköping verkade inte vara lika roliga att möta som Partizan Belgrad, men svenska mästarnas spelskicklighet räckte när inte inspirationen fanns där.

Bakom siffrorna 3-2 låg trötta ben och huvuden, en missad straff (Kim Källström i stolpen) och en oförmåga att skapa målchanser.

Jesper Blomqvist - tillbaka i allsvenskan efter ett uppehåll sedan 1996 - gjorde dock en bra, men inte strålande match som vänsterbreddare i anfallet.

Han imponerade med fin teknik (bollmottagningen var av världsklass) och när sedan tajmningen kommer tillbaka kommer han att vara en strålande förstärkning.

- Vilken skillnad på draget kring matcherna nu, det är klart bättre, sade Blomqvist, som spelade sin senaste match från start i april för Charltons B-lag.

Pigg i benen

Han verkade ändå vara pigg i benen - även om han tog en 50 meters promenad tillbaka efter sin absolut första löpning i matchen.

- Man måste bygga upp gradvis... Nej, men jag kände mig pigg i benen länge, jag orkade i 70 minuter, sade han.

"Jeppes" framspelning till holländaren Geert den Oudens 2-1-mål var mycket vacker.

Duktige vänsterbacken Fredrik Stenman såg Blomqvist djupledslöpning och spelade fram bollen, Blomqvist rullade snett inåt och där flippade den Ouden in sitt femte allsvenska mål på fyra matcher över Kenny Stamatopoulos i ESK-målet.

- Jag såg att det var någon där, lovade "Jeppe" - eller "Rastanissen" som tränaren Sören Åkeby kallade honom.

Åkeby hade all anledning att vara nöjd med poängen, Andreas Hermansson (1-1 på kontring i början av andra halvlek) och Nichlas Norell (slutminutens 2-3, även det på kontring) var effektiva i Enköpings anfall och hade bara det andra målet kommit lite tidigare hade det kunnat bli riktigt spännande.

Enköping tröttnade

- Det var otroligt skönt att vinna. I fjol när vi hade spelat i Uefacupen så förlorade vi sådan här matcher, men nu vann vi. Vi gjorde ingen jättestrålande match, men vi vann och det är det viktigaste, sade Sören Åkeby.

Enköping var dock trötta på slutet och orkade inte riktigt stå emot den offensiv som Djurgården visade upp.

Snabb var dock mittfältaren Jonny Rödlund, som bara minuterna efter full tid sprang nyduschad och ombytt till ett väntande bröllop.

- Dock inte mitt eget, sade han leende när han lämnade Stadion.

Niclas Johansson/TT