Ljung kung när Sverige vann lag-VM

Oväntat guld före favoriten Australien

SPORTBLADET

KARLSTAD

Junioren Peter Ljung fick ikläda sig rollen som VM-kung när Sverige helt otippat vann Lag-VM i speedway i danska Vojens på lördagskvällen.

Ljung, 20, fick chansen sedan Tony Rickardsson tvingats lämna återbud och som han tog chansen. Ljung avgjorde tävlingen i det näst sista heatet när han besegrade etablerade världsförare som Nikki Pedersen, Leigh Adams och Lee Richardsson.

Foto: SCANPIX

Förutom Ljung körde Mikael Max, Andreas Jonsson, Peter Karlsson och David Ruud i det svenska guldlaget som tog 62 poäng.

Silvret gick till storfavoriterna Australien, som ledde klart när bara fem heat återstod. Regerande mästarna Australien stannade 57 poäng efter att ha misslyckats helt i slutet av tävlingen.

- Jag är väldigt stolt över grabbarna i laget, sade rutinerade Peter Karlsson till Svt24 efter att ha kört hem VM-guldet till Sverige.

Karlsson behövde bli tvåa för att säkra VM-guldet i det sista heatet och den placeringen tog han utan problem. Omedelbart efter målgång hissades Karlsson av glada lagkamrater.

Max och Ljung visade vägen

Sverige hade stora problem att kvala in till finalen men svenskarna trivdes mycket bättre på banan i Vojens, trots att den var mycket svårkörd. Med fem förare i varje heat på en gropig banan blev det mängder av vurpor, dock utan att någon förare skadades.

Svenskarna var bra med från början i tävlingen. Klubbkompisarna i Luxo Stars, Mikael Max och Peter Ljung, vann båda heat i den första omgången. Max fortsatte att åka bra och fick med sig Andreas Jonsson som stabil poängplockare under resten av tävlingen.

Efter elva heat hade Sverige en poängs ledning före Australien, mycket på grund av att australiern Jason Lyons vurpat i sina tre första heat. Lyons fortsatte att kamma noll även i resten av tävlingen och det kostade Australien guldet.

Lyckad joker

Trots Lyons misslyckande ryckte Australien och efter 19 av 25 heat plockade svenske förbundskaptenen Tony Olsson ut David Ruud till förmån för Mikael Max som "taktisk joker".

Max vann heatet, fick dubbla poängen, och helt plötsligt var Sverige bara fyra poäng efter Australien.

- Jokrar är chansartat men vi hade turen på vår sida i kväll, sade Olsson nöjt efter sin taktiska finess.

I de fem avslutande heaten fick Australien stora problem, Sverige plockade däremot poäng för poäng och inför näst sista heatet var det oavgjort, 55-55. Sverige hade då Peter Ljung på innerbana. Motståndet var dock tuffast tänkbara med Nikki Pedersen, Leigh Adams och Lee Richardsson.

Men Ljung fick till en pangstart och åkte sedan fortare än sina mer namnkunniga konkurrenter. Samtidigt gjorde Australiens Leigh Adams sitt sämsta heat för kvällen och noterades bara för en poäng.

Därmed var det tre poäng upp för Sverige inför det sista heatet. Även där svensk innerbana och svenske veteranen Peter Karlsson visade kyla och höll sig på innerspår hela heatet och var tvåa i mål. Hade hade också Australiens Jason Crump efter sig hela vägen och VM-guldet var Sveriges.

Sune Karlsson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM