Gustafson vann i rena ilskan

Fotograf störde avgörande putt

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Det var upplagt för en tvekamp mellan Annika Sörenstam och Sophie Gustafson sista dagen i Europatourtävlingen på Drottningholms golfbana.

Men det slutade med ett svensktnorskt särspel.

Och Gustafson vann i rena ilskan.

Det var inte Suzann Pettersen hon var arg på utan den fotograf som störde henne när hon skulle sätta segerputten på det allra sista hålet så att hon missade den meterlånga parputten. Fotografen tog bilder just när hon skulle slå till bollen.

Bogeyn gjorde att hon tvingades ut i särspel med Pettersen. De gick det 18:e hålet två gånger utan något avgörande sedan båda gjort par. Den tredje gången gjorde Gustafson par medan Pettersen, som slagit inspelet för långt, fick en bogey efter att ha chippat och tvåputtat.

- Jag var fortfarande förbannad när jag gick ut i särspelet. Min caddie (Mark Fulcher) fick lugna ner mig, men jag kom inte över ilskan helt förrän jag vunnit, säger Sophie Gustafson.

- Men jag är jättenöjd över segern. Det är en av mina största segrar, även om det är svårt att jämföra med dem jag vunnit i USA.

Gustafson har vunnit två i USA och sju på Europatouren, om man räknar in British Open-segern 2000 bland Europasegrarna. Den räknas även på USA-touren.

Svarade med en birdie

Den 29-åriga Särötjejen lät sig inte skrämmas av att gå i ledarboll tillsammans med världsettan Annika Sörenstam på söndagen.

- Men jag visste att jag var tvungen att spela mitt absolut bästa mot Annika. Annars kommer man tvåa.

Gustafson hade två slags försprång på Sörenstam inför söndagen. När Sörenstam gjorde bogey på det femte hålet samtidigt som Gustafson gjorde birdie hade hon fyra slags ledning. Annika hämtade in två slag på åttan och nian där hon gjorde eagles, mot Sophies birdies.

Sophie svarade direkt med en birdie på tian.

- Jag var tvungen att spela mer aggressivt de sista nio och chansade mer. På det elfte hålet försökte jag därför att gå så nära kanten (av fairway) som möjligt, säger Annika Sörenstam.

Annika tar av halsbandet

Men chansningen gick inte hem. Hennes utslag hamnade i skogen och det blev bogey. Efter det hålet halkade Sörenstam ner till tredje plats eftersom Pettersen radat upp birdie efter birdie och hon slutade två slag efter Gustafson och Pettersen.

- Jag är lite besviken att jag inte vann. Jag tyckte att jag spelade bra. Men de andra spelade bättre och det är bara att gratulera, säger Sörenstam, som trots allt är väldigt nöjd med sin vecka i Sverige.

- Det har varit jättekul, en väldigt lyckad vecka även om det blev stressigt. Men jag får skylla mig själv eftersom jag bara är i Sverige en vecka om året och vill försöka hinna med allt.

Halsbandet som hon hade på sig när hon vann British Open för en vecka sedan åker nu av.

- Det har kallnat lite, säger hon.

Den 22-åriga norskan var het på söndagen. Hon gjorde åtta birdies och en eagle för sin rekordrond på 62 slag, tio under par som betydde banrekord på Drottningholm och delat Europatourrekord samt personbästaresultat.

Firar hemma på Särö

Hon hade sin tränare Simon Holmes som caddie.

- Det gav mig självförtroende och vi hade kul där ute, säger Pettersen.

Sophie Gustafson hade förväntat sig att Annika Sörenstam skulle ha svarat för det största motståndet.

- Men jag är inte förvånad att Suzann spelade bra. Hon är en mycket bra spelare och jag är imponerad av hennes 62:a, sade Gustafson.

Sophie Gustafson ska fortsätta att spela i Europa de kommande veckorna. Hon åker till Nordirland på tisdag efter ett snabbesök hemma på Särö.

- Hur jag ska fira segern? Med att hinna med planet till Göteborg, säger den nya golfdrottningen på Drottningholm.

Ingela Ahlberg/TT