Kaotiskt i Aten ett år före OS

”Så här brukar det vara i alla OS-städer”

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Ett helt landslag däckades av salmonella, tävlingsbåtar kapsejsade och ett par landslag hamnade vilse med busstransporter.

Lägg det till återkommande pekpinnar från IOK om försenade arenabyggen och bilden av kaos i Aten ett år före OS-invigningen blir fullständig.

- Ja, det är lätt att få den bilden. Men så här brukar det vara i alla OS-städer ett år före, säger Gunilla Lindberg.

Gunilla Lindberg är luttrad. IOK-delegaten och generalsekreteraren i Sveriges olympiska kommitté (SOK) har varit otaliga gånger i Aten.

Hon gillar inte allt i konceptet hos den stad där de olympiska spelen en gång föddes. Bland annat att det byggs så många nya arenor. Men samtidigt är hon inte orolig för att allt inte ska kunna genomföras när OS-elden tänds om precis ett år, den 13 augusti 2004.

- Det kändes mer oroande för tio månader sedan. Nu känns det som alla i Aten satsar helhjärtat. De är på bra väg nu. När det gäller arenabyggen så hände först ingenting, sedan ingenting, men nu går allt otroligt snabbt, säger Lindberg och tillägger:

- Det kommer att bli tävlingar, och det kommer att bli bra tävlingar. Då kan jag vara mer orolig för att allt inte kommer att vara hundraprocentigt klart.

Fara på taket

Exempel på det är bland annat ett tilltänkt tak över Olympiastadion och fotbollsstadion Karaiskaki som just är påbörjad.

- Men om det blir tak eller inte över Olympiastadion har ju ingen betydelse för själva tävlingarna, säger Lindberg.

Bilden av kaos då?

- Så är det alltid ett år före OS. Det påverkar naturligtvis grekerna själva, det är naturligtvis jobbigt att bo i en stad där det pågår så många byggarbeten.

Misslyckat genrep

Fast kaos har drabbat andra också. När junior-VM i rodd avgjordes förra veckan på helt nybyggda OS-arenan Schinias gick det mesta snett. Hela den 60 personer stora tyska truppen åkte hem sedan de drabbats av salmonella på hotellet i Aten och Sydkoreas och Ukrainas landslag var vilse i flera timmar sedan deras busstransporter kört fel på väg från flygplatsen till förläggningarna i närheten av arenan.

Men det värsta var att flera båtar kapsejsade och tävlingsprogrammet fick göras om på grund av hårda vindar. Den svenske lagledaren Peter Nielsen var mycket kritisk och krävde att OS-tävlingarna måste flyttas.

- Det är omöjligt att byta arena. Jag är ingen expert på det där men det är ju Internationella rodd- och kanotförbundet som godkänt arenan. Jag har hört att vindarna är lite svåra där, men att det vid det här tillfället var exceptionellt väder, säger Lindberg.

"Huvuden ska rulla"

Enligt grekiska tidningar var OS-chefen Gianna Angelopoulos och premiärministern Costas Simitis mycket upprörda över evenemanget och beskrev det som att "huvuden kommer att rulla efter misstagen".

Den totala OS-notan kommer att hamna på motsvarande 84 miljarder kronor. OS-budgeten ligger på 16 miljarder, den grekiska regeringen har satsat 36 miljarder på anläggningar och ytterligare 32 på infrastruktur.

Men det är långt från säkert att den ekonomiska jättesatsningen räcker. Efter alla förseningar är frågan i stället om tiden räcker till för Aten.

Göran Sundberg/TT