Tre mål av Dede när Hammarby krossade Sundsvall

Effektivt Hammarby hakar på i toppstriden

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Dede Anderson, 23, värvades till Hammarby för att göra mål.

På 27 minuter gjorde han tre när "Bajen" besegrade Gif Sundsvall hemma på Söderstadion med 5-0 (4-0).

Det innebär att Hammarby hakade på Djurgården i jakten på sitt andra SM-guld. När nio omgångar återstår ligger Södergänget tre poäng efter.

- Jag vet inte vad jag ska säga, det var en underbar stämning där ute, framför allt i första halvlek och man blev nästan rörd, sade Hammarbys tränare Anders Linderoth.

- Många spelade på toppen av sin förmåga och jag är förstås mycket glad.

Gif Sundsvall däremot ser ut att - i bästa fall - få spela kval för att hålla sig kvar i allsvenskan. Det norrländska fotbollskollektivet har i år vittrat sönder, bit för bit. I fjol lyckades laget ta många poäng genom hårt arbete.

I år har tränarduon Patrick Walker och Jan Roar Hansen inte lyckats motivera sina spelare på samma sätt. Därmed blir den bristande tekniken hos individerna och avsaknaden av ett genomtänkt offensivt spel genast tydlig.

Full fart från start

Sundsvall har 13 poäng, lika med Öster på nedflyttningsplats och bara tre poäng före jumbolaget Enköping. Och hela sju poäng upp till fast mark.

Gif Sundsvall hade en lös nick på mål som bästa chans i första halvlek.

I den andra ett skott strax över mål - av Bajens back Max von Schlebrügge. Samt en nick som räddades på mållinjen.

Hammarby trampade gasen i botten redan från start. Likt en turbo, mot en seg dieselmotor, sprang man sig fria och samtliga fyra mål i första halvlek kom från nära håll.

Dede Anderson satte ettan efter sex minuter. Kennedy Bakircioglü stack emellan med 2-0 till Hammarby innan brasilianaren gjorde ytterligare två mål - på tre minuter.

Dedes tredje kom på nick efter snyggt förspel och inlägg av Pablo Pinones-Arce. Med en läcker fint lurades backen Kalle Ståhl upp läktaren innan den delikata passningen serverades.

Ståhl var en av många vilsna Sundsvallsspelare den här kvällen.

"Bara att jobba på"

I den andra halvleken tog Hammarby det lite lugnare, men viljan att prestera något konstruktivt fanns alltid där. Kennedys framspelning till Dede var en läcker sak i den 61:a minuten. Och i den 80:e minuten kom 5-0 när inhopparen Antti Pohja slog in en retur.

- Vi fick en mycket tuff start med två snabba baklängesmål. Båda efter individuella misstag där bak. Vi hade inget bra försvarsspel i dag, sade Giffarnas tränare Patrick Walker.

Sundsvall provade landslagsmeriterade backen Fredrik Lundqvist på topp men det hjälpte inte. Det ser verkligen nattsvart ut för Giffarna som bara har vunnit en match av de senaste 15.

Walker sitter fortfarande kvar som tränare tillsammans med Hansen, men något måste göras för att bryta den förlusttrenden.

- Det är bara att jobba på, försökte Walker...

Stig Lindmark/TT