Var går gränsen?

Stjärnmanagern: Man får vara beredd på att frågorna kommer

SPORTBLADET

Svenska friidrottstjejer har tröttnat på oseriösa intervjuer.

Konsekvensen kan bli att de bojkottar TV 4:s frågor.

- Men svensk tv är fan ingenting. Internationellt blåser det djävligt mycket hårdare kring knutarna, säger managern Daniel Wessfeldt.

- Tål man inte det så får man hålla på med någonting annat.

Foto: SCANPIX
Carolina Klüft spexar med en tv-kamera.

I gårdagens Sportbladet var både förbundskaptenen för det svenska friidrottslandslaget, Ulf Karlsson, och sjukamperskan Carolina Klüft kritiska till TV 4:as intervjuer.

- Många aktiva har fått nog av alla oseriösa frågor. Och flera av dem vägrar att ställa upp på fler intervjuer, sa Ulf Karlsson.

Carolina Klüft berättade att hon fått frågan om huruvida hon sover naken eller i pyjamas.

- Jag vill att man håller det på ett mer seriöst plan, sa Carolina Klüft.

Töntiga frågor

Hon ansåg att kanalens intervjuer var för töntiga.

- Samtidigt får Carolina svara vad hon vill. Hon är en känd person och då får man vara beredd på att sådana frågor kommer. Kajsa Bergqvist svarade naken och skrattade högt, det är det ingen som hoppar högt över, säger landslagsryttarinnan Malin Bar-yard.

Hon anser sig inte ha något problem med svensk media och inte heller managern Daniel Wessfeldt tycker att den inhemska pressen behandlar idrottarna respektlöst.

- Vi är ganska förskonade här, i England är det skoningslöst, säger han.

Daniel Wessfeldt är manager åt de tre stora VM-hoppen Christian Olsson, Stefan Holm och Kajsa Bergqvist.

Han arbetar för att de ska synas, få rätt ersättning och så mycket uppmärksamhet att sponsorerna blir nöjda. För om stjärnorna inte står i centrum får företaget inte den reklam de betalt för.

- Kirsten Belin tyckte det var jobbigt att någon skrev i ett brev att hon var sexig, sådant får man ta om man står på en idrottsarena och exponerar sig själv och sin kropp. So What? Klarar man inte det får man göra något annat. Det är som sångerskor, de spelar ju också på sin sexighet, säger han.

Inte trampa i klaveret

- Varje tjej som håller på med idrott vill vara attraktiv när folk tittar på henne och de ljuger om de säger någonting annat.

Har du en diskussion med dina aktiva om vad de bör svara på och inte?

- Ja, så att de inte ska trampa i klaveret. Det är onödigt att tala politik och ta ställning för eller emot Irak-kriget till exempel. man ska inte ta ställning i frågor där svenska folket är delat, som kärnkraften eller EMU. Då får man hälften mot sig, säger han.

- Eller gör man som Patrik Sjöberg, säger vad man tycker och tänker. Många tyckte han var rak, andra tyckte att han var ett dåligt föredöme. han tog en öl och en cigarett efter tävlingen och sa: Sköt du ditt så sköter jag mitt. Men det är inte så attraktivt hos sponsorerna.

Anna Carlsson