Är medias bevakning av idrottsstjärnorna för påträngande?

Per Nunstedt, Redaktionschef, sporten TV 4

SPORTBLADET

Hur mycket ska media berätta om idrottsmännens privatliv?

- Idrottsmännen har alltid rätt att säga nej. Det enklaste hade varit om Carolina sagt att den frågan passar inte, nu får vi höra det några månader senare och det är trist. Hon kunde ha svarat Patrick och frågat honom vad han sover i eller bara sagt att hon inte vill svara. Det gjorde hon inte utan hon svarade på en sekund och gick vidare till nästa fråga.

Var går gränsen?

- Det är ett samspel mellan idrottare och redaktion. Handbollslandslaget har vi varit väldigt nära, men det beror på den öppenhet de har. Öppenhet från båda håll ger det bästa resultatet. Där har vi också respekterat deras nej och inte varit med i omklädningsrummet. Men privatliv och var gränsen går är svårt. Just detta var en enkät, inte efter någon tävling. Kajsa Bergqvist fick samma fråga och skrattade glatt, även Susanna Kallur fnissade. Man lär sig var gränsen går och tycker man att en fråga är löjlig så måste man säga till.

Vad betyder personligheten för idrottarens ekonomi?

- Personligheten har en otrolig genomslagskraft när det gäller media. Vet inte om Maria Akraka gjorde några världstider när hon sprang, men hon hade en fantastisk personlig exponering och det är otroligt viktigt för sponsorer. Kolla på Nicklas Lidström som är väldens bäste ishockeyback, men en lugn och timid kille och min flickväns farmor har ingen aning om vem han är.

Vad tycker du om medias bevakning

i dag?

- TV 4 är juste. Men med prestationer kommer krav och vad jag har förstår är vår "kanon och kalkonlista" mycket känslig. Om man blir hyllad i 19 inslag och får en smäll på käften i det 20:e så minns folk käftsmällen. Även om jag tycker att vi är justa.

Daniel Wessfeldt

Manager

Hur mycket ska media berätta om idrottsmännens privatliv?

- Vi har varit ganska förskonade i Sverige jämfört med England. Där är de skoningslösa. I Sverige finns det en viss etik. De som följer oss vet mer än de skriver och det gör de av hänsyn till de aktiva för att också kunna få lite privata saker.

Var går gränsen?

- Gränsen går vid "hemma- hos-reportage". Gränsen är olika för olika personer och en del kan släppa lite på det. Det är inte fel att fråga om intressen, men frågan om hur man sover är på gränsen och den har en sexuell antydan. Om man badar vid stranden eller klippan är en sak, men svarar man att man sover naken så står man med det inför hela svenska folket. Man man kan faktiskt säga nej och inte svara på sådana frågor.

Vad betyder personligheten för idrottarens ekonomi?

- Det betyder en hel del vilken karisma folk har. Det ska vara en blandning av ödmjukhet, utstrålning och "starquality". Är man bara duktig, men djävligt tråkig så begränsar det möjligheterna. Är man även duktig på att uttrycka sig så ökar intresset, det gillar sponsorerna. Man ska försöka vara sig själv och lära sig var gränserna går.

Vad tycker du om medias bevakning

i dag?

- Jag ser inga problem. Svensk media är förhållandevis snäll. Internationellt är det djävligt tufft, där sågas man jäms med fotknölarna. Men sedan finns sådana som Expressens Linda Skugge som skrev att man såg på svenskarnas svällande muskler att de också var dopade. Att snacka med en sådan är livsfarligt. Det gäller att ha ett bra förhållande och man vet att man måste vara försiktig med sådana som gör blixtinhopp. Kvällstidningarna vill göra lite mer än morgontidningarna och det förstår de aktiva.

Anna-Karin Kammerling, Simmare

Hur mycket ska media berätta om idrottsmännens privatliv?

- Man måste skilja på privatlivet och det offentliga livet. Som idrottskvinna har man inte valt att bli en offentlig person. Det kommer med för att du är en duktig idrottare. Media ska respektera att det finns en privat sfär.

Var går gränsen?

- Det är väldigt individuellt. Vissa har inga problem med att folk frågar, andra vill inte släppa in folk. Jag vill behålla mycket för mig själv. Så länge det gäller idrotten så svarar jag på bästa sätt. Ska det bli ett bra jobb så måste journalisten ha respekt för oss och vi måste förstå att de har ett jobb att sköta. Om jag väljer att inte svara, eller säger att jag inte vill prata om något så vill jag att de respekterar det.

Vad betyder personligheten för idrottarens ekonomi?

- Det är klart att det har en stor betydelse, det går inte att förneka. Det är klart att man tycker om att titta på en person som bjuder på sig själv och är glad och sprallig. Då är det oftast någon som har den personligheten, men man måste acceptera att alla inte är så. Man ska aldrig behöva ändra sig för att få mer uppmärksamhet.

Vad tycker du om medias bevakning

i dag?

- Ofta finns det inget mellanläge i media, antingen är det riktigt riktigt bra, eller också mycket mindre bra. Men det är sådant som säljer, även om de ibland är lite hårda på att döma. Finns det ingenting annat så jagar det något annorlunda och då kan det blir fel. Allt detta kommer på köpet, det är det som du presterar det ska handla om, om man inte väljer någonting annat själv.

Malin Baryard, Ryttare

Hur mycket ska media berätta om idrottsmännens privatliv?

- Någonstans finns det ett intresse att läsa om det, när man som person är omskriven, jag som ryttare och Henrik (Johnson, pojkvännen) som tv-profil så är det viktigt att veta det. Men man kan ju styra själv. Carolina Klüft får svara vad hon vill. Hon är en känd person och får vara beredd på olika frågor. Kajsa Bergqvist svarade naken på samma fråga och skrattade högt.

Var går gränsen?

- Det är väldigt personligt. Vissa pratar om allt, andra om ingenting, sedan finns det medier som skriver om det ändå även om man inte säger någonting och det måste man ta med en nypa salt. För mig är det så att de saker som jag hitintills inte berättat kommer folk inte att få veta heller. Det vill jag hålla för mig själv. Däremot kan jag berätta att jag tycker om Henrik för det är ingen hemlighet. Lite privata saker kan man berätta, man kan styra vad man vill vara med på eller inte.

Vad betyder personligheten för idrottarens ekonomi?

- Den är jätteviktig. Titta bara på Carolina Klüft hon är en jättepersonlighet, så positiv och glad. Det gillar man och sponsorerna gillar att man bjuder på sig själv. Men man behöver inte berätta allt, det är ju lite intressant att vara hemlig ibland.

Vad tycker du om medias bevakning

i dag?

- Jag har inga problem med media och det gäller att veta att man kan styra ganska mycket själv. Kanske tar jag lite lätt på det och jag läser inte allt som skrivs. Men så länge det inte är rena lögner är det inga problem.

Stefan Holm, Höjdhoppare

Hur mycket ska media berätta om idrottsmännens privatliv?

- Jag tycker media ska fokusera på det som händer idrottsplanen i första hand, i alla fall då det gäller den rena idrotten. Men väljer man att var med i andra sammanhang, så får man räkna med andra frågor.

Var går gränsen?

- Det är väl egentligen upp till var och en. Jag lämnade exempelvis ut mig ganska rejält i mitt sommarprogram. Det är en gräns var och en får dra.

Vad betyder personligheten för idrottarens ekonomi?

- Den är naturligtvis viktig då det gäller sponsorer och dylikt. Om du gör dig bra i media, då växer även intresset från sponsorerna. Det påverkar naturligtvis ekonomin.

Vad tycker du om medias bevakning

i dag?

- Lokalpressen skriver mest om idrotten, i kvällspressen kan det bli lite "slogs i korvkön". Nu kan inte det hända mig, då jag inte äter korv. Men generellt är det mesta poitivt. Det finns både intresse och kunnande, även om det händer att gränsen passeras.

Anna Carlsson, Mats Wennerholm