Simningen ska rädda Victory Tillys karriär

Stig H: Det har läkt bättre än förväntan

SPORTBLADET

Victory Tilly var en av världens snabbaste travhästar.

I alla fall innan den svåra skadad.

Nu simmar travhästen bakom en båt för att förhoppningsvis kunna tävla igen.

Foto: VIDVINKEL MEDIA
Victory Tilly tillsammans med Anneli Lagergren, som hjälper till med stjärnhästens rehabilitering.

Förra året blev Victory Tilly världens snabbaste häst genom tiderna och han har vunnit 59 av de 80 lopp som han startat i. Men under Elitloppet i maj skadade sig stjärnhästen så illa att karriären befarades vara över. Undersökningen visade en åkomma på gaffelbandet i vänster bakben, något som betyder en mycket lång konvalescens.

"Verkar trivas"

Nu har arbetet för att komma tillbaka inletts.

I en sjö.

Simmandes efter en båt.

- Vi har en häst som drar en vanlig plastbåt, sedan sitter min dotter Annelie i båten och håller i tyglarna på Victory Tilly som simmar bakom. Vi simmar väl ut en fem till sex minuter, ibland mellan åtta och nio minuter. Vi simmar olika sträckor varje dag, så länge det inte regnar, åskar eller blåser, säger simtränaren Per-Gunnar Persson.

- Första gångerna gick han bara ut så att vattnet nådde till knäna, han stänkte lite och drack. Nu stannar han gärna kvar i vattnet när vi simmat, han filosoferar, stänker lite, tittar på fåglar och badgäster. Det verkar som han trivs.

Per-Gunnar Persson tränar hästarna i Milsjön, ungefär två kilometer från hans gård utanför Järvsö. Hit kom Victory Tilly den 7 juli och den senaste månaden har arbetet givit resultat.

De senaste två veckorna har hästen sprungit i hagen.

- Han ser förvånansvärt bra ut. De är en mycket allvarlig skada, men det har läkt bättre än förväntan, säger Stig H Johansson som tränar Victory Tilly.

- Han haltar inte, och ser symtomfri ut, men vi ger det lite extra tid för att inte riskera någonting.

Träningen i vattnet är tuff och krävande konditionsmässigt, samtidigt som den är skonsam och den får igång cirkulationen i kroppen vilket är positivt för läkningen av skadan. Dessutom behandlas hästen med ultraljud, för att stimulera cirkulationen.

- Han frustar väldigt i vattnet, men blir inte andfådd. Samtidigt blir kroppen het. Det är ett bra sätt att läka skadan, samtidigt som det gör honom gott träningsmässigt, säger Per-Gunnar Persson.

Lång badsäsong

- Vi kommer att fortsätta simma hela augusti och kanske en bit in i september.

Vattnet är just nu runt 20 grader i Milsjön och hästarna kan simma så länge temperaturen är över 14 grader.

Även om hösten är på väg är badsäsongen långt ifrån över för Victory Tilly.

Det här är Victory Tillys skada

Anna Carlsson