Enkel seger för Malmö

Besegrade Portadown med 4–0

SPORTBLADET

MALMÖ (TT)

Malmö FF vann den första matchen mot nordirländska Portadown FC i den första kvalomgången till Uefa-cupen. Onsdagens internationella drabbning slutade 4-0 (2-0), och med det resultatet kan MFF börja tänka på nästa kvalomgång, sista hindret i entrén till huvudturneringen där de bästa lagen väntar.

Det nordirländska topplaget höll knappt superettaklass. Portadown hade inte en enda målchans.

Det var motvind för Portadown före paus, och spelet blev inte bättre efter den när de fick den starka vinden i ryggen. Kunnandet räckte inte till, det var som väntat klasskillnad.

Vad hoppas då Portadown på i returen?

- Vi hoppas att det inte blir fyra mål till, sade tränaren Ronald McFall och log.

Alltså blåste det medvind för Malmö FF som lätt bör ta sig vidare efter returen på Shamrock Park i Portadown om fjorton dagar.

MFF tog ledningen efter 22 minuter på en hörnspark. Hans Mattisson skruvade bollen och den fick en extra skjuts och blåste in förbi målvakten David Wells.

Yngvesson pigg

Wells har varit proffs utomlands och har landskamper på meritlistan. Han visade kapacitet med en reflexräddning när Niklas Skoog språngnickade för Malmös andra mål.

Tvåan kom i stället några minuter senare.

Matchens dittills snyggaste anfall avslutade Andreas Yngvesson med en dragning och en chip över Wells till 2-0.

Yngvesson satte också 3-0 tolv minuter efter pausen efter snyggt väggspel med Niklas Skoog.

Som Malmös tränaren Tom Prahl sade:

- Yngvesson hade spring i benen och tog chansen nu när Peter Ijeh tog det piano.

Yngvesson själv sa att det var kul att spela internationellt igen. Senast han gjorde det var med AIK 1997 mot Primorie, Slovenien.

- Ja, det var skandal med AIK:s supportrar som kastade ägg på oss på Arlanda när vi kom hem.

Hög toleransnivå

Nu var det hyllningar på Malmö stadion. MFF-fansen vill ha en lång härlig höst i Uefa-cupen.

- Det är speciellt att spela sådana här matcher även om motståndet inte var det bästa. Domaren hade hög toleransnivå, det blev efterslängar och hårda tag när Portadown inte hängde med. Men det är nyttigt för oss, sade Yngvesson, som fick se kollegan Skoog slå in 4-0 med tolv minuter kvar.

Portadown har inte kommit i gång i ligan ännu och hade bara fem träningsmatcher i förberedelserna för första kvalomgången till Uefacupen och ligapremiären.

Men laget kämpade, lite opolerat ibland när man kom för sent in i duellerna, men ingen blev skadad. Portadown har blivit nordirländska mästare fyra gånger senast 2001/2002. Förra säsongen kom Portadown tvåa efter Glentoran.

Bo Harmby/TT