Olof Mellberg överraskande petad

- Det känns otroligt märkligt och överraskande

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Aston Villas Premier League-start kunde knappast vara sämre, förlust, 1-2 ,mot nykomlingen Portsmouth.

För Olof Mellberg var det värre än så.

Två timmar före match kom beskedet: "Du är petad".

- Det känns otroligt märkligt och överraskande, säger han till TT.

Olof Mellberg ansågs självskriven i Aston Villas backlinje, ingen trodde något annat efter förra säsongen - utom han som bestämmer.

David O'Leary.

Den nye managern valde att använda norrmannen Ronny Johnsen och turkiske landslagsspelaren Alpay i backlinjen.

Mellbergs plats var på bänken.

- Jag vet faktiskt inte vad som har hänt. Det känns bara väldigt förvånande och tråkigt. Jag har jobbat stenhårt på försäsongen, jag har toppat formen till den här matchen och då får man inte spela.

Hur motiverade O'Leary beslutet?

- Det vet jag inte, han har inte gett någon förklaring, men när det kommer en ny manager då vet man inte vilka han ska spela med och vilka tankar han har. Men när säsongen väl startar så visar nu O'Leary vilken elva som han vill spela med.

Maratonman

Det var annorlunda förra året. Landslagsbacken var den e n d a spelaren i Premier League som inte missade en enda matchminut. 3 420 spelade minuter och lagkaptensbindeln visade inte bara vilken status Mellberg hade i Premier League-laget, det visade också vilken klass han håller som fotbollsspelare.

Men David O'Leary verkar inte titta bakåt, och lördagens match vill nog varken han eller någon annan i Villa minnas.

Säsongspremiären blev en förnedrande förlust för laget, som hoppas hålla till i övre skiktet av tabellen, dessutom mot nykomlingen Portsmouth.

- Vi ger bort ett par väldigt enkla mål och sedan får vi inte passningsspelet att fungera. Det är tufft att möta en nykomling i premiären. Man får hoppas på att försvara sig bra och vara het när chanserna väl kommer, men det var vi väl inte i dag.

Bortdömt Allbäckmål

Ödets ironi gör, att när nu Mellberg är ute i kylan har Marcus Allbäck - i frysboxen förra säsongen - fått O'Learys förtroende.

Svensken gjorde ett mål i inledningen, som dock dömdes bort. Det gjorde däremot inte Teddy Sheringhams och Patrik Bergers mål för Portsmouth. När Boris Zivkovic fällde Gareth Barry med sju minuter kvar, blåste domaren för straff.

Barry gav själv förnyat hopp åt Villa när han själv lade straffen, men målskytten blev syndabock när han ett par minuter senare fick rött kort och Birminghamlaget tvingades avsluta matchen med tio man på plan.

Villas inledning kunde inte bli sämre, fortsättningen för Mellberg ser heller inte speciellt ljus ut.

I alla fall inte enligt honom själv.

- Han (O'Leary) visar ganska tydligt var han placerar mig. Det kommer inte att förändras, oavsett om man spelar 0, 15 eller 40 matcher den här säsongen.

Spel i blågult

Närmast reser nu Mellberg hem för landslagsspel då Sverige möter Grekland i vänskapsmatch i Norrköping på onsdag.

- Formen känns bättre inför den här säsongen än förra, jag har kunnat träna för fullt utan haft problem med hälsenorna. Det ska bli kul att få komma hem och förhoppningsvis få en hel match i kroppen.

Det var han långtifrån att få på lördagen.

Tobias Österberg/TT