Jämna plågor för AIK och Öster

AIK söker ett spel som varit försvunnit sedan länge, Öster vill nå en plats ovanför nedflyttnings-strecket.

SPORTBLADET

STOCKHOLM

AIK och Öster, två allsvenska lag med stora problem.

Inte hört det förut?

I så fall kom ännu ett bevis på söndagen genom 1-1-matchen på Råsunda.

Foto: Bildbyrån
AIK:s Mats Rubarth, en av målskyttarna i den tempofattiga matchen på Råsunda mellan AIK och Öster.

AIK:s chans kom med 13 minuter kvar av matchen. Men Mats Rubarths pass var lika långt från Daniel Hoch som det är för AIK upp till toppstriden.

Det var en miss som var symbolisk för hela matchen och för fler spelare än Rubarth. Han var långtifrån ensam om att begrava huvudet i händerna för en missad passning den här söndagen.

AIK och Öster kämpar förtvivlat i allsvenskan men på olika håll och sätt. AIK söker ett spel som varit försvunnit sedan länge, Öster vill nå en plats ovanför nedflyttningsstrecket.

Men den här gången fanns det en vinnare även fastän det blev oavgjort.

Nämligen Öster.

- Det här var ingen vacker fotboll och jag hade inte tyckt det här varit kul om jag suttit i publiken, sade tränaren Leif Widén till TT.

- Men jag har sagt till spelarna: "Vi får inte vara så jävla naiva". Vi är i den situationen att vi måste vara taktiska när vi har möjligheten att ta en poäng.

Det fick man också.

AIK-ledning

För efter att Mats Rubarth gett AIK ledningen i 23:e minuten kom Östers kvittering, inte helt orättvist. Andreas Ottosson nickade ned bollen till Johan Svensson. Det var vänstermittfältarens blott andra mål i år men hans viktigaste, den gav Öster den poäng som lyfter upp dem på samma poäng som Gif Sundsvall på kvalplatsen.

- Spelarna har utvecklat en annan fysik, i våras hade man inte den fysiska kraft och mod att kunna vända ett underläge mot AIK på Råsunda. Då var vi för svaga att ta den här marginalpoängerna.

Resultatet blev att Jevgenij Kouznetzov fick sparken och ersattes av just Leif Widén. Och nu finns plötsligt ett hopp om kvalplats och fortsatt spel i allsvenskan nästa år.

- Vi har kvar att möta Sundsvall på hemmaplan, sedan måste vi vinna ytterligare två-tre matcher, då kan vi klara oss.

"Fotbollsmördare"

Frågan är bara vad som ska rädda Richard Money och AIK? Förutom Rubarths mål och Stefan Ishizakis ribbträff i slutet fanns inte mycket att minnas för svartgult.

Nyförvärvet från Ghana och grekiska Panathinaikos, Derek Boateng, fick spela från start. Han visade fin teknik men har hamnat i en omgivning där sådana kvalitéer inte riktigt kan tas tillvara.

Skadedrabbade Martin Åslund byttes in i stället för Krister Nordin och fick en plats i anfallet, skillnaden på plan var dock obefintlig.

Tränaren Richard Money betonade vikten av att "kämpa vidare". Han såg dock inte alltför övertygad ut själv.

Och efter matchen ropade AIK:s klack "fotbollsmördare".

Frågan var bara åt vilket av lagen?

Tobias Österberg/TT

ARTIKELN HANDLAR OM