Malmö FF förnedrade Hammarby

6-0 till "di blåe" på Malmö Stadion

SPORTBLADET

MALMÖ

Niklas Skoog gjorde hat-trick, Louay Chanko fick ett litet genombrott och Tobias Grahn gjorde mål i debuten för Malmö FF.

Stackars Hammarby blev förnedrat inför drygt 21 000 fotbollsfestande på Malmö stadion.

MFF vann med 6-0 (2-0).

Foto: Bildbyrån
Niklas Skoog var stor matchhjälte i kvällens match med hela tre mål i protokollet.

Känslan av att det var Malmös dag kom efter 20 minuter när Hammarbys Pablo Pinones-Arce nickade stenhårt från nära håll och Mattias Asper reflexräddade.

Snabbt vände MFF spelet, Niklas Skoog ryckte ifrån Hammarbys mittback Jonas Stark, passade till Peter Ijeh som sköt i stolpen. Men returbollen slog Erik Johansson upp i nättaket. Utan pardon.

Malmö fick det viktiga ledningsmålet. Och tio minuter senare 2-0.

Den omskrivne Tobias Grahn snappade upp bollen, och sköt lugnt en bredsida precis där luckan fanns mellan försvararna.

- Det var skönt att få det första målet undanstökat. Och härligt att göra det i debuten inför så stor publik. Ja, jag fick ett fint mottagande och det kan inte vara bättre än så här med seger dessutom, sa Tobias Grahn.

Grahn olydig

Tom Prahl placerade sin nye spelare, från Vålerengen, på kanten till vänster i mittfältsfyrlingen.

Men Grahn var olydig, morrade MFF-tränaren lite lätt efteråt.

Jo, Grahn bytte position då och då och gick in i mitten. Och var över på högerkanten. Eller i mitten igen.

- Jag orkar inte stå på en kant och inte få bollen på en kvart. Jag vill ha bollen mycket.

Tobias Grahn är en klasspelare. Men behöver lite mer tid att växa in i Prahls fotbollsfilosofi.

- Jag har bara en halvtimme försvarsövningar. Det offensiva spelet har jag i kroppen.

Malmö gjorde en disciplinerad insats, med noggranna passningar, tempoväxlingar, kombinationer, solonummer och allt eldat med stor aggressivitet.

Vann mittfältet

För att hänga på den allsvenska toppen var tre poäng nödvändiga. Det blev hela 6-0 och Hammarby vek ner sig totalt efter det tredje målet i baken.

- Jaha, det var en av de största förnedringarna som jag varit med om. Vi fick skämmas. Och jag är en bidragande orsak till förlusten eftersom jag inte fick grabbarna att tända. Malmö var bra, vi usla, sa Anders Linderoth.

Malmös innermittfältare Louay Chanko och Hans Mattisson dödade helt Hammarbys motsvarighet, Karl-Oskar Fjörtoft och Mikkel Jensen. Chanko rensade också på mållinjen när Pinones-Arce sköt för en reducering till 1-2.

Förnedringen - så kallade Hammarbys tränare Anders Linderoth matchen - tog fart när Niklas Skoog gjorde 3-0, när han stötte in 4-0 på Jon Inge Höilands inlägg och när skytteligans ledare (16 mål) skruvade in en frispark från 20 meter.

Skoog jagar sitt gamla rekord, 17 mål, som han vann skytteligan på med Frölunda 1995.

- Jo, det är ett delmål. Viktigare är att vi är med i guldstriden och det var den vi hade i tankarna när vi sprang in till den här matchen, sa Niklas Skoog.

Sol, vindstilla, bra tryck på läktarna men ingen spännande och oviss match. Efter Hammarbys 5-0 över Sundsvall senast trodde man på stenhård kamp.

Men Malmö var för bra den här söndagen.

Bo Harmby/TT

ARTIKELN HANDLAR OM