Gawelin gjorde slut på Örebro måltorka

581 mållösa minuter fick vara nog.

SPORTBLADET

ÖREBRO

Sviten tog slut och det var en oväntat hjälte som klev fram i en osannolik roll i Örebro SK.

- Jag är bara en tillfällig lösning, sade omskolade anfallaren Per Gawelin som gjorde båda målen när ÖSK vann med 2-1 (2-1) mot Helsingborg på Eyravallen.

De flesta som har anat Örebrotränaren Stefan Lundins planer att testa Per Gawelin i anfallet har skakat på huvudet.

De hade fel.

Per Gawelin gjorde 1-0 efter sex minuter och 54 sekunder när han ryckte ifrån både Kenneth Rasmussen och Jesper Jansson och sköt bollen i den bortre gaveln bakom HIF-målvakten Conny Rosén.

Ett mål som Örebrospelarna har väntat i drygt sex matcher på.

Helsingborgs kvittering lät inte vänta på sig mer än åtta minuter innan anfallaren Gustaf Andersson kvitterade. Men inget kunde stoppa Gawelin från att bli matchhjälte. Knappt två minuter efter 1-1-målet gjorde han sitt och Örebros andra mål i matchen.

Avgörande mål

Gawelin höll sig framme när Patrik Anttonens skott tog på täckande helsingborgare och sköt 2-1 mellan benen på Jesper Jansson.

Målet avgjorde matchen.

- Bollen rullade fram till min fot och jag sköt. Efteråt tänkte jag inte alls, det var bara skönt att göra mål så snabbt efter deras kvittering. Jag hoppas att det här kan stärka vårt självförtroende så att vi vågar spela ut mer, säger Gawelin.

Örebro SK med ordföranden Ove Lindqvist och tränaren Stefan Lundin har letat så långt bort som i Sydamerika och Brasilien för att hitta en målgörare.

Gawelin såg på förhand ut som en paniklösning.

- Jag tror inte att det var någon desperat lösning. Mister Lundin är en mycket lugn man, ler Gawelin som gjorde sin senaste match som anfallare för nio år sedan.

Tillfällig lösning?

Då var han 16 år gammal och fortfarande junior. Kanske blir den krigande mittfältaren nu permanent anfallare. Själv längtar Gawelin redan tillbaka till sin vanliga plats på mittfältet.

- Jag är bara en tillfällig lösning, säger han.

- Det är klart, fortsätter det så här att jag gör mål och vi vinner så kan jag gärna fortsätta.

Segern innebar att Örebro tog klivet förbi Helsingborg upp på åttonde plats i tabellen. Skånelaget har bara gjort 17 mål på 18 matcher i år. Snabbe anfallaren Gustaf Andersson såg vass ut, hade förutom målet fem skott på mål och kunde med lite tur kvitterat i slutskedet.

TT